Inundaţiile şi politica degeaba

 Nu-mi pot ascunde amărăciunea şi revolta când văd nenorocirile provocate de inundaţii, de furtuni şi de prostie. Fiindcă cetăţenii care şi-au construit case, acareturi, clădiri de afaceri pe marginea şi chiar pe albia râurilor şi-au asumat din capul locului posibilitatea de a fi măturaţi de ape, dacă nu cumva va fi fiind vorba de „las’ că merge şi aşa”, „mie nu mi se poate întâmpla” ori de vreun Dorel. S-au lăcomit la teren ieftin. Îi deplâng însă pe cei ce n-au avut altă posibilitate, iar aceştia trebuie ajutaţi de autorităţile locale şi guvernamentale.

Alte aspecte deloc de neglijat sunt necunoaşterea şi nerespectarea legislaţiei, a hotărârilor consiliilor locale, comoditatea şi nepăsarea. Din păcate, nu toate autorităţile locale au emis hotărâri, reguli clare asupra construirii clădirilor, a caselor, a acareturilor de pe lângă casa omului, a drumurilor, a rigolelor, a căilor de acces, ceea ce a generat abuzuri: gospodării, case, grajduri, fânării ridicate în afara zonelor de locuit, fără respectarea unor condiţii minime de siguranţă a bunurilor şi a vieţii, România fiind ţara cu cele mai numeroase accidente casnice din UE. Multe construcţii au fost distruse fiindcă autorităţile locale au tratat cu superficialitate reguli clare de amenajare a teritoriului: regularizarea şi îngrijirea cursurilor de apă, decolmatarea, curăţarea şanţurilor de la marginea drumurilor, canalizare, alimentare cu apă potabilă. Şi asta deoarece majoritatea  nenorocirilor de aici rezultă.

Neglijenţa aparţine şi locuitorilor care nu au fost în stare măcar să-şi curăţe şanţurile din faţa propriilor case, să păstreze curate albiile râurilor, acum colmatate îngrozitor cu deşeuri şi gunoaie, cu moloz, resturi de construcţii dezafectate. Foarte multe poduri, drumuri, case şi maşini au fost distruse nu numai din pricina proastei proiectări-execuţii, dar şi a munţilor de gunoaie cărate de apele învolburate.

O altă ticăloşie, de data asta urbană, o constituie canalizările prost proiectate şi nu este vorba aici de respectarea normelor europene de separare a apelor uzate de cele pluviale, ci de subdimensionarea reţelelor şi de treaba de mântuială: în majoritatea oraşelor lovite de ploi mari, de inundaţii, toată mizeria din canale a ieşit  pe străzi şi acolo a rămas. Îşi imaginează cineva ce mirosuri pestilenţiale vor răspândi şi câţi oameni se vor îmbolnăvi? Sau nu-i pasă nimănui (până vor veni din nou să ne ceară votul)! Nu vrea nimeni totuşi să viziteze canalele principalelor metropole europene dimensionate corect şi funcţionale, unele încă de pe vremea romanilor, iar celelalte (pariziene) de pe vremea lui Victor Hugo? Oare cine ne condamnă să trăim numai în provizorate, amatorism şi bătaie de joc de banul public?

Toate acestea intră în atribuţiile consiliilor locale şi ale primarilor care sunt responsabili pentru viaţa, bunurile şi civilizaţia contribuabililor. Pentru asta sunt aleşi în fruntea locuitorilor, pentru asta sunt remuneraţi cu salarii deloc mici. Nu şi-au făcut treaba, n-au reuşit să-i convingă pe oameni să construiască în zone ferite de pericole, nici să-şi asigure bunurile, obligând statul să-i despăgubească şi să-i ajute pentru refacerea gospodăriilor distruse.

Situaţia aceasta se repetă de multe decenii, în pofida faptului că există şi legi clare, că distrugerea bunurilor de-o viaţă şi victimele generează tragedii, dureri şi plânsete, că se scot din bugetul statului fonduri importante, rupte din planurile de investiţii, de la sănătate şi educaţie. Se întâmplă şi la alţii, mai civilizaţi ca noi, Germania şi Belgia având şi ele de jelit în urma câtorva sute de morţi şi dispăruţi, a unor localităţi, cartiere distruse de ape.

 Din fericire, pericolele mari au trecut, dar semne că lucrurile se vor îndrepta nu sunt. N-am auzi de lideri locali şi naţionali, nici de senatori şi deputaţi să nu poată dormi noaptea de grija semenilor, nici de o trezire a cetăţenilor apropo de înmulţirea nenorocirilor de acest tip. Vremurile se schimbă rapid, pădurile se taie în neştire, temperaturile cresc, aşa că furtunile nu ne vor ocoli, iar nenorocirile generate de urgia naturii ne vor bate mereu la uşă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: