Expoziţie de pictură semnată Teodor Vişan

„Suflet şi culoare”  

Sâmbătă, 17 iulie, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni, în cadrul Zilelor Municipiului, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură „Suflet şi culoare” a pictorului Teodor Vişan.

Evenimentul cultural a fos deschis de preotul Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, cel care a făcut toate demersurile ca o mică parte din lucrările pictorului gălăţean Teodor Vişan să ajungă pe simezele din Fălticeni. Teodor Brădăţanu a făcut cunoscut că intrarea în reabilitare şi modernizare a Corpului B a muzeului, spaţiu care găzduia şi Galeriile de artă, locul preferat de expunere al artiştilor plastici, a impus relocarea „dintr-un muzeu în alt muzeu” a acestei expoziţii, pregătită împreună cu pictorul Teodor Vişan pe parcursul a aproape doi ani.

„Cum puteam să începem mai bine manifestările culturale dedicate Zilelor Municipiului Fălticeni decât cu un colocviu dedicat lui Vasile Lovinescu, pe care am reuşit, cu acordul autorităţilor, să-l înnobilăm cu această expoziţie mirifică” a precizat managerul Teodor Brădăţanu.

Întâlnire cu pictura lui Teodor Vişan

Teodor Vişan este un îndrăgostit de artă care a ţinut să aducă, de lângă Dunăre în nordul Moldovei, aerul înmiresmat, lumina, tradiţiile şi portretele oamenilor din oraşul natal, dar şi din alte zări, unele chiar foarte îndepărtate, pentru a oferi iubitorilor de frumos aspecte diverse care conturează liniştea şi rezistenţa la neliniştea vieţii moderne.

Pictorul Gabrel Baban, cel care a prezentat lucrările din expoziţie şi a vorbit despre  autorul lor, a precizat că Teodor Vişan nu este doar pictor, este şi un grafician foarte bun, pe care îl cunoaşte foarte bine din taberele de creaţie de la Scobinţi, Hârlău, BuciumIaşi, Întorsura Buzăului şi unde şi-a făcut „o părere excelentă despre măiestria artistică de care dă dovadă”.

„Sunt încântat să prezint expoziţia unui confrate, un pictor valoros de pe meleaguri gălăţene, care vă oferă în acest salon expoziţional o varietate largă din creaţia sa, atât prin subiecte, cât şi prin numărul de lucrări. Aici vedem doar o mică parte din creaţia sa, o secţiune axată pe cromatică.

Teodor Vişan este un pictor cu o deschidere largă în ceea ce priveşte subiectele şi nu voi intra în amănunte pentru că se vede această varietate de subiecte, plecând de la peisaj la naturi statice, compoziţii de gen şi ajungând la portrete, portretele fiind rodul acumulărilor prin schiţe făcute în număr foarte mare de-a lungul contactului cu personaje anonime sau personalităţi celebre” a spus Gabrel Baban.

În ceea ce priveşte stilurile abordate în creaţia sa, Teodor Vişan este destul de inventiv şi aşa cum a precizat pictorul Gabrel Baban, putem să vedem lucrări influenţate de creaţia din  secolul XVII, în care jocul cromatic stă la baza compoziţiei, dar şi lucrări care arată preocupările din domeniul peisagistic, chiar dacă este un dunărean căruia peisajul îi oferă prilejul de a se îndrepta asupra pontoanelor, păsărilor şi apei, dar care are preocupări şi pentru  peisajele din zona montană.

O secţiune prin creaţia unui pictor

Născut la Galaţi pe 31 ianuarie 1943, Teodor Vişan este absolvent al Facultăţii de Artă – secţia pictură a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Expune în cadrul Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Galaţi, începând cu anul 1967, iar din 1983 participă la majoritatea expoziţiilor republicane bienale de pictură şi grafică. A avut aproape 50 de expoziţii personale în ţară şi străinătate (Anglia, Belgia, Franţa, Cehia), a realizat afişe, postere sau ilustraţii de carte, un exemplu fiind cartea de cântece pentru copii „Porţi deschise bucuriei”, purtând semnăturile lui Corneliu Stoica (versurile) şi Sorina Roşu (muzica). Printre premiile obţinute, menţionăm: Premiul Municipiului Galaţi (2011), ,,Personalitatea Culturală a Anului”, premiu acordat de redacţiile publicaţiilor „Realitatea” şi „Realitatea în diaspora” (2010), Premiul I la Festivalul Internaţional de Artă de la Moscova (1987) şi Premiul I la Salonul Artelor din Bucureşti (1986).

Peisaje, naturi statice, portrete, flori şi nuduri vorbesc despre preocupările unui artist pentru care genurile picturii sunt abordate fără nici o reţinere, un artist care surprinde cu ingeniozitate pe pânzele sale poezia citadină, a femeii, a familiei, reuşind să creeze acea atmosferă în care se simte că vechiul sălăşluieşte alături de nou. Teodor Vişan redă prin lucrările sale imagini care descriu mari desfăşurări spaţiale, în care culorile sunt luminoase, uneori explozive, alteori potolite, exprimând o notă de vădită melancolie.

„Lucrările sale ne pot oferi prilejul de a vedea şi momente ale zilei, răsărit sau asfinţit, dar şi anotimpuri diferite. Ne oferă prilejul de a vedea o tehnică bine stăpânită, o  manieră de lucru bazată pe spontaneitate, pe o vigoare a tuşei, un desenator foarte bun. Eu pot să subliniez acest lucru pentru că am putut să asist la modul de evaluare a lucrărilor şi am văzut cât de spontan, cât de inedit este în abordarea stilurilor, manierei de lucru şi toată gama de îndemânări artistice.

Expoziţia de faţă este o secţiune prin creaţia domniei sale şi asta ne dă posibilitatea să ne facem o părere destul de completă asupra preocupărilor sale” sunt cuvintele cu care ne îmbie pictorul Gabrel Baban să vizităm expoziţia.

     O expoziţie cu pictură de şevalet

Prezent pentru prima oară la Fălticeni cu o expoziţie personală, pictorul şi graficianul Teodor Vişan s-a arătat impresionat de modul în care locuitorii din urbea de pe Şomuz au apreciat tehnica şi metodele ilustrative, culorile, umbrele şi iluziile care se regăsesc în lucrările sale şi pe care doar un public obişnuit cu astfel de expoziţii le poate descoperi.

„Nu m-am aştept la un astfel de eveniment. Până când am ajuns în oraş şi am văzut sala, am stat la îndoială despre reuşita acestui eveniment artistic. Dar acum îmi dau seama că am întâlnit un public doritor de artă, care m-a impresionat.

Expoziţia a fost amânată de mai multe ori, cu toate că domnul director Teodor Brădăţanu, de la Muzeul de Artă «Ion Irimescu», m-a contactat în urmă cu un an şi jumătate.

Lucrările sunt din perioade diferite, sunt lucrări de 2, 3 sau 4 ani, dar şi mai recente. În această expoziţie nu am o tematică cursivă. Sunt teme diferite, îmi place să abordez toată gama de pictură de şevalet. În ultima perioadă mă pasionează portretele, peisajele, florile, dar din păcate flori nu am prea multe în această expoziţie. Florile din tablouri au un cusur: nu miros. Dar dacă insişti, te apropii de ele, s-ar putea să descoperi şi mirosul.

Încă o dată vă mulţumesc pentru încredere. În momentul de faţă ne-am adunat, ne-am plăcut la prima vedere şi sper că ne vom mai întâlni” este dorinţa pictorului Teodor Vişan.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: