Viitorul luminos al Bisericii văzut prin ochii copiilor

Una dintre apoftegmele Părinţilor, păstrate şi redescoperite recent, odată cu reeditarea Patericului copt, zice aşa: Avva Evagrios a mai spus: „Mare lucru este rugăciunea fără grijă” (Cf. *** Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt, Editura Humanitas, 2021, p. 111). Gândindu-ne la cuvintele scurte, dar pline de înţelepciune de mai sus, 60 de copii din 6 parohii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor – Parohiile „Sfântul Ilie” din Fălticeni (Pr. Protopop Adrian Dulgheriu), „Învierea Domnului” din Dolhasca (Pr. paroh Mihail Saftiuc), „Sfântul Ilie” Suha Mălini (Pr. Paroh Pavel Norocel), „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Boroaia pr. Paroh Maxim Silviu, „Sfântul Mercurie şi Ecaterina din Rădăşeni” (Pr. paroh Georgian Rotar) şi, nu în ultimul rând, Bogdăneşti – au fost întâmpinaţi la biserica parohială cu hramul „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Boroaia de preotul paroh Silviu Maxim, în data de 8 iulie, la ora 8.

Aşa cum se cuvine, respectând cuvântul Patericului, de care aminteam mai sus, pr. paroh Marcel Ursuţu împreună cu copiii s-au închinat în Biserică, apoi au fost rostite rugăciunile dimineţii, dar şi rugăciunea specifică fiecărui început de tabără, după care, în Casa socială, toţi participanţii au servit micul dejun. Apoi, mulţumind lui Dumnezeu pentru darurile Sale revărsate asupra noastră cu prisosinţă, copiii au fost împărţiţi în 4 grupe de către doamna preoteasă Maxim Anca, în vederea începerii activităţilor specifice celor patru ateliere tematice.

Astfel, participanţii din prima grupă şi-au îndreptat paşii din nou către Biserică unde, sub coordonarea Pr. Paroh Maxim Silviu şi a Pr. Prof. Ciprian Meştereanu, au urmărit un scurtmetraj despre rugăciune. Din discuţiile pe această temă s-a dorit de către organizatori familiarizarea copiilor cu importanţa şi beneficiile rugăciunii, numită în vechile cărţi bisericeşti plugăria sufletului. S-a evidenţiat şi că Biserica Ortodoxă, prin idealul ascetic şi, fireşte, cu ajutorul rugăciunii, a avut tăria de a rezista în încercările dure ale vieţii de zi cu zi, rugăciunea conferindu-i esenţialul echilibru duhovnicesc. Folosind numeroase pilde şi exemple din Proloage şi din Sinaxar, copiii au redescoperit valoarea rugăciunii care merge pe aceeaşi linie cu experienţa de viaţă a sfinţilor.

Dacă primul atelier a fost organizat în Biserică, cel de-al doilea a avut ca temă familiarizarea copiilor cu arta culinară. Supravegheaţi şi ajutaţi de gospodine care au dorit să participe voluntar la acţiune, în bucătăria de la Casa socială copiii au pregătit gogoşi. După cum au mărturisit doamnele bucătărese, pe chipurile copiilor se putea citi satisfacţia şi, mai ales, bucuria că pot fi utili atunci când învaţă, dar şi când realizează câte ceva în mod practic.

Cel de-al treilea atelier al zilei s-a desfăşurat la Casa culturală, spaţiu propice activităţilor de atelier. Copiii au realizat cu măiestrie semne de carte şi fluturaşi ca articole de decor. Şi la acest atelier entuziasmul a fost garantat, observându-se faptul că munca în echipă reuşeşte să aducă nu doar beneficii practice, dar, poate că, în primul rând, beneficii spirituale care s-au manifestat în spiritul comuniunii frăţeşti. Şi acest atelier s-a focalizat pe experienţele împărtăşite de unii altora, din acest motiv, criteriul selecţiei pe grupe a urmărit împărţirea copiilor cu vârste între 8 şi 16 ani în aşa fel încât să fie păstrat un echilibru, dorindu-se ca cei mai mari sa fie oarecum dascălii celor mai mici şi să se ajute unii pe alţii. Acest atelier a fost coordonat de doamna Monica Balaţchi din Suceava.

Cel de-al patrulea atelier, organizat în spaţiul din proximitatea Bisericii parohiale, a fost coordonat de doamna Delia Crăiţa de la asociaţia „Aripi din Europa”. Participanţii au desfăşurat activităţi ludice, prin jocuri specifice vârstei, menite a le dezvolta imaginaţia şi perspicacitatea.

După ora 14, când s-a servit masa de prânz, copiii s-au îndreptat spre Şcoala Gimnazială „Vasile Tomegea”, unde, timp de 4 ore, s-au desfăşurat activităţi recreative prin jocuri, dansuri şi activităţi sportive, sub directa supraveghere a voluntarilor din cadrul asociaţiei amintite mai sus.

La orele Vecerniei, în casa Socială, cu toţii au servit cina, la finalul căreia s-a cântat Axionul, Cuvine-se cu adevărat, intonat de toţi participanţii, apoi fiecare copil a primit diplomă de participare. Despărţirea a fost centrată pe gândul şi speranţa că în viitorul apropiat activităţile şi interacţiunile dintre tineri vor continua. (Protoieria Fălticeni | ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: