Poarta feroviară de intrare în Bucovina, Gara Suceava Nord, s-a degradat până a devenit Halta Iţcani

Gara Suceava Nord sau Gara Iţcani, construită în 1871, în timpul administraţiei austriece, a fost până în 1918 poarta de intrare în Bucovina dinspre Regatul României, fiind o gară de frontieră austriacă.

Clădirea Gării Iţcani a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, având codul de clasificare SV-II-m-B-05468.

Monument istoric, loc de intrare în Bucovina turistică, Gara Suceava Nord este astăzi o dovadă a lipsei de interes a autorităţilor locale şi centrale pentru această importantă clădire şi a zonei adiacente.

Lucrările de restaurare au început cu greu şi se pare că nu se mai termină. Iar ceea ce părea că va redeveni o clădire de referinţă se degradează de la o zi la alta.

Acoperişul peronului a fost îndepărtat şi doar câţiva stâlpi ruginiţi mai aduc aminte călătorilor că acolo a existat o structură.

Întreaga zonă pare ca lovită de un dezastru, iar totul este improvizat.

În jurul gării, aceeaşi delăsare. Nimic nu arată că ar exista o administraţie locală funcţională. Doar ciorile se aud din parcul de vizavi…

O staţie de autobuz, poate cea mai mare din oraş la vremea când a fost construită, a devenit buncăr neautorizat, iar trotuarele sunt năpădite de buruieni.

De un an de zile ni se promite PNRR şi foarte mulţi bani europeni care vor redresa ţara, iar finanţările se vor îndrepta inclusiv spre modernizarea căii ferate, care reprezintă mijloc de transport ecologic. Dar, după mai multe tentative, programul încă nu a fost acceptat de Comisia Europeană, ca să putem şti exact ce fonduri vor putea fi folosite şi unde.

Din păcate, Gara Suceava Nord, odată punct de referinţă al oraşului, se degradează la nivel de haltă plasată în mijlocul unui câmp. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Corina Derla says:

  Cam rautacios comentariu!
  Itcanenii de demult se simt jigniti de tonul „jurnalistilor” suceveni!
  Cand Itcanii erau comuna si erau administrati de evrei si germani, ne-a mers bine.
  Lasati, acum avem parte de Regatul minune, care a pupat calcaiul rusesc si a destabilizat Bucovina! Doar regionala feroviara Iasi cica „administreaza” si nu au habar care e diferenta dintre reabilitare si restaurare!
  Lasati-ne sa ne desprindem de targ si o sa ne fie bine!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: