La un seism de peste 6 grade pe scara Richter

Şase raioane de distrugeri în municipiul Suceava

> Cea mai expusă este zona centrală a reşedinţei de judeţ, cu majoritatea clădirilor vechi de 30-40 de ani, cel mai puţin afectate putând fi zona industrială şi zona comercială din Lunca Sucevei >În capitala de judeţ, aproximativ 50 de clădiri sunt în „vârstă” de peste 100 de ani, încă 75 având o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani

În cazul producerii, în zona Vrancea, a unui seism mai mare de 6 grade pe scara Richter, ar fi afectat şi municipiul Suceava, „existând pericolul unor avarii şi explozii la instalaţiile cu un grad ridicat de pericol în exploatare”.

Aşa se arată în Planul de analiză şi acoperirea riscurilor pe anul 2021, conform căruia municipiul Suceava este împărţit în şase raioane de distrugeri, luându-se în calcul dispunerea urbanistică, infrastructura rutieră şi importanţa economică a obiectivelor în cazul unui seism de 6-7 grade pe scara Richter. Primul raion este cel din zona centrală, cu majoritatea clădirilor vechi de 30-40 de ani, 60% dintre ele având mai multe de 4 etaje. Al doilea raion este delimitat în estul şi nord-estul zonei centrale, pe versantul dinspre râul Suceava şi în cartierul Iţcani, cu clădiri vechi, amplasate pe un sol impropriu construirii. Cel de-al treilea raion este delimitat de cartierele Zamca şi George Enescu, cu blocuri având 4 etaje şi 10 etaje, construite din plăci prefabricate. În raionul al patrulea de distrugeri este încadrat cartierul Burdujeni, cu o mare diversitate de construcţii, în raionul al cincilea fiind plasat cartierul Obcini, în care 80% sunt clădiri cu până la 4 etaje. În cele din urmă, raionul 6 de distrugeri este reprezentat de zona industrială şi de zona comercială din Lunca Sucevei.

Conform Planului de analiză şi acoperire a riscurilor, municipiul Suceava are o populaţiei de 91.121 de locuitori, circa 4.500 de clădiri şi aproximativ 35.000 de locuinţe. Din totalul acestora din urmă, 3.200 sunt clădiri individuale cu o singură locuinţă, dintre care 20% din lemn, 60% din cărămidă, iar 205 din paiantă şi chirpici. În rândul clădirilor cu parter, trei etaje sau mai multe niveluri, aproximativ 500, adică în jur de 40%, au fost construite din cărămidă, pe structură de beton armat, altele circa 720 fiind din panouri prefabricate.

Expertizate şi încadrate în clase de risc seismic sunt 7 blocuri, vizate fiind alte 10, toate vechi şi din zona centrală

În municipiul Suceava, aproximativ 50 de clădiri sunt în vârstă de peste 100 de ani, încă 75 având o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani.

Expertizate tehnic şi încadrate în clase de risc seismic sunt şapte clădiri din urbea capitală de judeţ, construite între anii 1960 şi 1970. Este vorba despre blocul de garsoniere de pe strada Zimbrului de la nr. 10; blocul 51 strada Alexandru cel Bun nr. 3; blocul 11 strada Alexandru cel Bun nr. 6; blocul A3 strada Ştefan cel Mare; blocul 3 strada Ciprian Porumbescu; blocul 5N strada Samuil Isopescu nr. 23; blocul 48A strada Mărăşeşti. Propuse spre expertizare tehnică sunt încă 10 construcţii cu destinaţie de locuinţă, acestea fiind ridicate între 1960 şi 1974. În cauză sunt blocul T7 de pe strada Ana Ipătescu; blocul T4A strada Ana Ipătescu; blocul 13 strada 6 Noiembrie; blocul K strada Alexandru cel Bun; blocul 2 strada Republicii; blocul F strada Ana Ipătescu; blocul T33A bulevardul George Enescu nr. 15; blocul B3 strada Alexandru cel Bun; blocul 13 strada Mihai Viteazu nr. 10; blocul 5 de pe strada Nicolae Bălcescu.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: