„Culegem case din Bucovina”

> Prin intermediul unei platforme dedicate, voluntarii şi proprietarii de case tradiţionale le pot pune pe harta judeţului

Centrul de Cercetare şi Resurse în Turism „CERC Tour” din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a organizat seminarul online de instruire cu tema „Culegem case din Bucovina”. Evenimentul s-a adresat profesorilor din învăţământul preuniversitar care, împreună cu elevii pe care îi coordonează, doresc să se implice în acţiunea de inventariere a clădirilor tradiţionale din Bucovina, prin intermediul unei aplicaţii care a fost dezvoltată în cadrul proiectului de cercetare „Port cultural” (Portcultural.usv.ro).

Potrivit unui comunicat de presă al USV, platforma găzduieşte o hartă interactivă care poate fi completată de cei care doresc să contribuie la extinderea bazei de date însumând elemente valoroase ale arhitecturii vernaculare din Bucovina. Astfel, prin accesarea funcţiei „Propune o casă”, voluntarii şi proprietarii de case tradiţionale pot plasa pe harta judeţului locul acestora, alături de o descriere succintă a acestora.

„Prin această campanie, echipa proiectului îşi propune să sensibilizeze tinerii care au reşedinţa în mediul rural cu privire la patrimoniul construit şi la nevoia de protejare a peisajului cultural” s-a precizat.

În cadrul seminarului s-a discutat despre caracteristici ale caselor tradiţionale din Bucovina şi importanţa peisajului cultural, fiind prezentate proiectele „Port cultural” şi „Salvează Satul Bucovinean”, iniţiative de protejare a patrimoniului construit al Bucovinei, modalităţi de documentare şi inventariere a caselor, precum şi platforma interactivă „Port cultural”. În cadrul proiectului, cu susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi a cadrelor didactice, au fost încheiate 15 parteneriate cu licee din judeţ. „Aşteptăm cadre didactice şi elevi alături de noi, în efortul de documentare a caselor tradiţionale ale Bucovinei. Sperăm că tinerii din mediul rural, viitori proprietari ai caselor tradiţionale, vor descoperi şi înţelege comoara din satele Bucovinei şi vor deveni multiplicatori şi ambasadori ai păstrării acesteia” se subliniază în comunicat.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: