Ziua Eroilor, sărbătorită la Fălticeni

La ora 12 a fost oficiat un serviciu religios de către cei doi preoţi slujitori ai Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” la Altarul Eroilor (un grup statuar dedicat unor eroi militari din acest oraş care s-ar remarcat, fiecare, în câte unul din cele trei războaie cruciale pentru istoria naţională: Războiul de Independenţă din 1877 – maior Nicolae Ioan, cel al Întregirii neamului din 1918 – col. Gavril Danielescu, cel al Recuceririi teritoriului, din 1944 – căpitan comandor Constantin Costăchescu, comandantul submarinului „Delfinul”). După intonarea Imnului naţional al României, în acordurile Imnului eroilor, au depus coroane de flori primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon din partea Primăriei Fălticeni, subprefectul Alexandru Marian Salup – Rusu din partea Instituţiei Prefectului, Petru Tanasă, secretarul general al Judeţului Suceava, din partea Consiliului Judeţean, reprezentanţii Asociaţiei Veteranilor de Război şi ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, comanda Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, membri ai partidelor politice reprezentate în CL Fălticeni, elevi de la şcolile gimnaziale „Alexandru Ion Cuza”, „Ion Irimescu”, „Mihail Sadoveanu”, „Ioan Ciurea” şi de la Colegiul „Vasile Lovinescu”.

La Monumentul Eroilor de la cimitirul „Grădini”, preoţii slujitori ai Parohiei „Sfinţii Voievozi – Grădini” au oficiat o slujbă în memoria celor care au căzut pe câmpurile de luptă. Au depus coroane de flori Poliţia Municipală, Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, Detaşamentul de Jandarmi Fălticeni şi Poliţia Locală.

În prima parte a zilei, în şcolile gimnaziale şi liceele din municipiu elevii au avut ca invitaţi cadre militare în rezervă şi retragere, istorici, scriitori, care le-au povestit despre momentele grele prin care a trecut România în cele două războaie mondiale şi în cel de Independenţă.

Ceremoniale religioase dedicate eroilor au fost oficiate de preoţii parohi din Fălticeni şi în propriile locaşuri de cult.

Comemorare şi omagiere a eroilor din comuna Cornu Luncii

Şi în comuna Cornu Luncii a fost adus un omagiu eroilor din fiecare sat, acţiunea fiind organizată de Primăria Comunei Cornu Luncii şi maistrul militar principal (r.) Dumitru Davidel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, Filiala Suceava. Pelerinajul din comuna Cornu Luncii a avut loc în şase dintre localităţile unde s-au desfăşurat lupte în cele două războaie mondiale – la Brăieşti, Băişeşti, Cornu Luncii, Sasca Mare, Sasca Mică, Şinca şi Păiseni.

De pe lista monumentelor la care au ajuns Dumitru Davidel şi autorităţile locale nu puteau lipsi Panteonul Eroilor închinat celor 346 de eroi ai comunei din cele două războaie mondiale, complexul de la Păiseni închinat eroului local Ioan Grosaru, militarul mort într-o misiune internaţională în Irak, în anul 2007, şi mormântul sublocotenentului post-mortem Puiu Mihailovici, căzut la datorie în zilele Revoluţiei din 1989.

„Astăzi, de Ziua Eroilor neamului românesc, Primăria comunei Cornu Luncii, împreună cu Asociaţia Cultul Eroilor Suceava, Direcia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, Biserica, Armata, Şcoala şi veteranii militari au organizat un pelerinaj cu slujbe de pomenire, programe artistice adecvate evenimentului, depuneri de coroane de flori la toate monumentele din cele 9 sate ale comunei. Niciun drum nu este prea lung în această zi sfântă. Către toţi eroii ne îndreptăm azi gândul şi avem un pios răgaz de a le rememora faptele de arme şi a participa la slujbele religioase din această zi în care cinstim amintirea eroilor-martiri. Glorie eternă şi pomenire veşnică tuturor eroilor neamului din toate timpurile! ” ne-a spus maistru principal (r.) Davidel Dumitru, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava.

Un secol de când ţara noastră a instituit Ziua Eroilor drept sărbătoare naţională

Decizia ca Ziua Eroilor să fie celebrată de Înălţarea Domnului, cu fast religios şi militar, a fost luată în anul 1920, prin decret-lege, în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial. Hotărârea a fost luată de autorităţile române împreună cu Sfântul Sinod. În anii comunismului, ziua închinată eroilor a fost marcată la data de 9 mai, cu ample ceremoniale militare, fiind comemoraţi anual, la acea dată, eroii români din toate luptele şi războaiele purtate pe teritoriul României.

Vechiul ritual pentru comemorarea eroilor patriei în ziua Praznicului Înălţării Domnului a fost reluat în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, iar ziua închinată înaintaşilor noştri a devenit sărbătoare naţională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: