Liberalii, încotro ?

PNL şi-a anunţat Congresul de alegeri pe 25 septembrie a.c., iar moderatorii TV, comentatorii, jurnaliştii analişti îşi pun o mulţime de întrebări:

> Cu Ludovic Orban ori cu Florin Cîţu? (Numai două candidaturi au fost anunţate până acum.) Fiindcă alesul va deveni oficial candidatul la prezidenţialele din 2024, iar nealesul se va mulţumi probabil cu posibilitatea desemnării ca prim-ministru. Am zis probabil deoarece nimeni nu exclude posibilitatea unei rocade a lui Klaus Iohannis cu Florin Cîţu la Palatul Victoria. Asta doar în caz că UE, NATO nu-i pregătesc una din primele funcţii, aşa cum se zvoneşte în prezent.

> Se va „sparge“ PNL în caz că unul sau altul pierde alegerile pentru şefia liberalilor? Întrebarea e manipulatoare şi vine din partea unor ziarişti cu normă întreagă la PSD + AUR, dar, teoretic, e una din posibilităţi. Doar teoretic fiindcă nici unul, nici altul nu mi s-a părut că mor de dragul funcţiei, ambii dovedind maturitate politică, iar ideea principală a PNL, după atâtea războaie interne şi scindări, este unitatea liberalismului românesc şi a Dreptei.

> PNL îşi va moderniza doctrina de centru-dreapta liberal-conservatoare, centre-right conservative-liberal, cum e percepută corect acum pe plan mondial, ori va face concesii iliberalismului de tip Viktor Orban după încercarea eşuată în penal a lui Liviu Dragnea? E vorba de tentaţie şi de lobby-ul evanghelist-penticostal provenit din fostul PDL. Cu atât mai mult cu cât puterea corupe minţile politicienilor noştri mai abitir ca aiurea. Întrebarea îşi are rostul ei: Opoziţia deja a lansat acuzaţii în acest sens, referindu-se la PNRR şi la revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Plus o eventuală moţiune de cenzură.

Liberalii se află momentan în cea mai bună poziţie politică de după Revoluţia din decembrie, fiind al doilea partid, după social-democraţi, ca forţă de guvernământ şi ca bazin electoral, efect al unui management ceva mai performant şi al câştigării unui nou mandat prezidenţial de către fostul său lider Klaus Iohannis. Mult mai bună decât în perioada USL, când în fruntea PNL se afla Crin Antonescu, un lider pe nedrept marginalizat şi uitat. Întrebarea este dacă fairplay-ul bătăliei politice de până la alegeri va fi regula, ceea ce va întări partidul, sau se va renunţa la înţelepciune, demnitate şi corectitudine, promovându-se scandalul, atacurile murdare reciproce, caz în care bazinul electoral de dreapta se va risipi din nou în mare parte, iar partidul va trage ponoasele. Din păcate, răspunsul la aceste întrebări nu coincide întotdeauna cu realitatea faptelor, ci cu dorinţele analiştilor afiliaţi politic, ale politicienilor opozanţi care ar dori o răfuială liberală dezonorantă. Nu puţine sunt „analizele“ menite să provoace disensiuni, certuri între cei doi candidaţi cu speranţa ascunsă că PNL se va rupe ori se va destrăma, pierzând astfel guvernarea şi alegerile viitoare. Nu e zi să nu se scornească fel de fel de minciuni şi atacuri ale unora dintre colegi(?) de care n-a auzit nimeni până acum, pentru ca respectivii candidaţi să se încaiere, să se dea în stambă.

Două chestiuni sunt mai importante în afară de selecţia candidaţilor pentru leadershipul liberal:

> reuşita guvernării – perioada este critică din pricina pandemiei şi a crizei sanitare, economia având şi ea nevoie de o organizare ca la carte în acest timp al noilor provocări interne şi internaţionale, deoarece creşterea economică nu e pe deplin sustenabilă în condiţiile unor bâlbâieli şi certuri la Palatul Victoria;

> acceptarea de către UE a Programului românesc de redresare economică şi rezilienţă va aduce aproape 30 de miliarde de euro, bani care trebuie neapărat să ne alinieze celorlalte naţiuni europene ca dezvoltare economică şi socială. Ori măcar să ne apropie. De aceea, odată cu cu pregătirea pragmatică a punerii în operă a proiectelor industrial-agricole şi a planurilor de reforme, Parlamentul are de rezolvat nu numai chestiuni de logistică internă, ci şi refacerea sistemului de Justiţie, paradit golăneşte în epoca Dragnea, şi reluarea în forţă a bătăliei cu corupţia. Altfel vom avea de plătit noi şi urmaşii noştri zeci de ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: