Bătălia pentru înregimentarea ignoranţilor

Când politica atinge cele mai joase trepte ale ticăloşiei, liderii, mai ales de stânga, îi recuperează pe ignoranţi, care, în inconştienţa lor, se îngrămădesc la uşa partidelor antisistem, populiste şi extremiste. Fenomenul nu s-a născut în România, acelaşi lucru având loc şi în ţări cu vechi tradiţii democratice precum Franţa, Italia, Spania, Olanda, Germania… Priviţi numai demonstraţiile lor antimască, antidistanţare fizică, antivaccin… pentru a înţelege dimensiunea inculturii civice. Fiindcă nici coronascepticii, nici antivacciniştii n-ar fi strâns atât de mulţi aderenţi şi manipulatori dacă cei vizaţi, adică ignoranţii, ar fi reţinut din şcoală ori s-ar fi informat cât de cât asupra pandemiei de Covid-19, cea generatoare de AUR, ori asupra e(i)migraţiei, cea generatoare a violentelor Veste Galbene franceze.

În ce scop sunt folosiţi analfabeţii şi ignoranţii? Ca să creeze impresia că populaţia majoritară nu agreează măsurile de protejare în faţa Covid-19, că întreruperea cursurilor şcolare şi a activităţii HoReCa a fost o mare greşeală care produce pagube imense nu numai economiei, ci şi viitorului actualei generaţii tinere. Nu vor nicidecum să recunoască multele milioane de nenorociri şi decese cauzate de boală. Ca şi cum nici n-ar fi. Însăşi boala li se pare o gripă banală (până ajung la ATI)!

În fapt, se urmăreşte slăbirea încrederii populaţiei în guverne şi autorităţi publice, iar în final, distrugerea unităţii Uniunii Europene şi a NATO, ceea ce convine de minune tocmai idealurilor expansioniste ale Rusiei putiniste. Nu degeaba fabricile de fake news-uri Sputnik, Russia Today… lucrează la foc continuu, alimentând discursurile conspiraţioniste populist-extremiste de pretutindeni.

Cine vrea să se convingă de adevărul celor de mai sus, ar fi bine să înţeleagă că ţările în care liderii se bazează pe ignoranţi, pe neinstruiţi şi analfabeţi, eternizându-se la putere, sunt ţările cele mai sărace, mai corupte. Aşa s-a ajuns ca în Venezuela, ţara cea mai bogată în petrol, populaţia să moară de foame. La fel în Columbia, Mexic, America Latină… Peste tot unde populiştii şi extremiştii ajung la putere prin votul celor fără carte rămân în urmă ţări pustiite, cu niveluri de trai şi civilizaţie de Ev Mediu.

Cele mai importante semne că liderii populişti se bazează pe manipularea ignoranţilor şi chiar pe prostie sunt controlul mass-media şi lipsa de interes faţă de şcoală, subfinanţarea sistemelor de educaţie pentru că sunt mult mai greu de prostit cetăţenii şcoliţi fie şi cu o brumă de carte.

România trage ponoasele celor peste 30 de ani de sărăcie a şcolilor şi de tăierea completă a fondurilor pentru educaţia adulţilor, a generaţiilor mature, ca să nu mai vorbim de reforme mereu amânate ori de lipsa unei viziuni clare a modernizării învăţării.

Ca să justifice ticăloşia, prin manipulare joasă s-a creat impresia că România are nevoie acută de bani pentru reindustrializare şi dezvoltare economică, dar nu şi pentru educaţie: „Nu e bani, dom’ profesor!” repeta agramat, cu o anume satisfacţie, un fost ministru pesedist de Finanţe, în schimb mereu erau fonduri pentru clientela politică, pentru corupţie, fiindcă în aceşti 31 de ani de libertate mai mult s-a furat decât s-a investit.

Acum adevărul ne izbeşte în faţă: numărul analfabeţilor funcţional depăşeşte 40%, asigurând voturile ticăloşilor politicieni care i-au ţinut deliberat în întunericul neştiinţei de carte. Altfel nu pot înţelege şi pace cum se face că se votează în continuare de ani şi ani aceleaşi gogoşi electorale şi aceiaşi impostori-manipulatori, deşi întotdeauna s-au fript alegându-i.

Să nu spuneţi că AUR este altceva: liderii săi au câştigat 10% din sufragii cu un discurs antisistem, primitiv, abandonat parţial de PSD, care a vrut să pară formaţiune politică europeană. Acelaşi discurs gonflat, patriotard şi mincinos îl avuseseră partide ieşite acum din uz precum PRM, PUNR, PRU, parţial PMP. Nu ştim care e doctrina lor pentru educaţie, nici nu recunoaştem mari personalităţi ale spiritului aurist, în schimb, protestele Şoşoacăi, ideile vehiculate… n-au nicio legătură cu ţinuta intelectuală respectabilă, nici cu educaţia!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: