„Oamenii vor reveni cu o foame de cultură mult mai mare”

În al doilea an de pandemie, Muzeul Naţional al Bucovinei (MNB) se tot reinventază, pentru a nu pierde sensul existenţei sale ca parte a culturii şi educaţiei naţionale şi pentru a nu pierde contactul cu publicul către care şi-a deschis întotdeauna, larg, porţile.

2020 a fost un an sărac în satisfacţii, ciudat, provocator, frustrant pentru Muzeul Naţional al Bucovinei. Cu muzeele şi casele memoriale mai mult închise, mesajul instituţiei s-a mutat în online şi a supravieţuit eroic, fără însă să transmită publicului emoţie, crede managerul general Emil Ursu. Dar Muzeul Naţional al Bucovinei a continuat cu toate obiectivele sale din judeţ să ţină aproape de oameni şi în pandemie, pentru a le deschide ferestre de libertate şi visare inclusiv în vremuri când sunt obligaţi de restricţii să stea mai mult în case.

„Eu nu cred în online”

Dincolo de ochii lumii, dar de dragul ei şi al timpurilor bune care vor veni, angajaţii muzeului bucovinean s-au gândit, şi în lunile „închise” de restaurarea şi conservarea pieselor şi a obiectivelor de patrimoniu, la ziua când acestea vor fi din nou accesibile tuturor vizitatorilor. Unele instituţii s-au deschis chiar din 26 martie anul trecut, altele sunt închise şi în prezent.

Astfel, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost vizitată vara trecută cam la fel ca în cea din 2019, an fără griji pandemice. Doar că în 2020 s-a vorbit numai româneşte la casa de bilete.

Laboratorul de restaurare s-a închis anul trecut doar obligat, pentru 10 zile pe care toţi angajaţii muzeului sucevean au trebuit să şi le ia, dar în restul timpului activitatea a funcţionat fără întrerupere.

„Nu cred în online, în ce priveşte activitatea noastră. Muzeul are o singură şi specială particularitate, anume piesa originală. Ea este cea care creează emoţie. Dacă tu nu o ai sub ochi, fie ea piesă istorică, naturală, etnografică, nu simţi mesajul, istoria, emoţia. Dar în conjunctura actuală, preponderent online, a trebuit să găsim altceva. La conferinţe, lumea se plictiseşte. Dacă pui fotografia unei piese, a unei lucrări de artă, merge şi nu merge. Aşa că noi am ales concursurile, ca cea mai bună interacţiune cu publicul. Am organizat concursuri cu premii, nu prea mari, dar care au avut succes. Au fost concursuri cu teme de patrimoniu, de grafică satirică legată chiar de Covid, îndemnuri de a scrie ceva despre muzeu. A fost o surpriză că la aceste concursuri au participat copii, tineri şi adulţi nu numai din Suceava, ci şi din alte judeţe, aşa că din martie până în decembrie 2020 am avut aproape 7 milioane de vizitatori.

În paralel, la Muzeul Satului, la care vin deja mulţi vizitatori, şi la casele memoriale, care sunt încă închise, activitatea nu s-a oprit niciodată, deoarece casele trebuie întreţinute, iarba cosită etc. Am muncit şi la partea de evidenţă a patrimoniului pentru că, după Legea muzeelor, cam asta ar fi principala activitate a unui muzeu” a afirmat Emil Ursu, directorul general al Muzeului Naţional al Bucovinei.

Expoziţia „Aurul împăraţilor chinezi”, o „gură” de cultură şi istorie în primul an de pandemie

Pandemia care a paralizat aproape întreaga planetă a anulat anul trecut aproape toate expoziţiile planificate la Muzeul Naţional al Bucovinei.

O realizare mai mult decât importantă, un regal muzeal a fost însă anul trecut, în luna noiembrie, vernisajul expoziţiei „Aurul împăraţilor chinezi”, o expoziţie unicat care a atras mii de vizitatori.

Expoziţia care a stat la noi mai bine de 4 luni a fost deschisă doar la Bucureşti şi Suceava, deşi au „tras de ea” şi alte muzee din ţară. Dar printr-o anume conjunctură şi prin bunăvoinţa doamnei ambasador Jiang Yu, sucevenii au putut admira cele aproape 150 de podoabe regale din aur, jad şi mătase din perioada Wanli, dinastia Ming, venite din China.

Şi în anul 2021, Europa artei şi culturii itinerante rămâne închisă. Potrivit planurilor ar fi trebuit ca sucevenii să admire la Muzeul de Istorie expoziţii ale muzeelor din Slovenia, Germania, Lichtestein şi Ucraina, ţări care se luptă în continuare, dramatic, cu virusul planetar.

2021, anul artei la Muzeul Naţional al Bucovinei

Potrivit directorului Emil Ursu, Muzeul Naţional al Bucovinei va avea ce oferi, dacă situaţia pandemiei va permite publicului anul acesta vizite fizice.

„Vom merge pe valorificarea patrimoniului propriu, care este unul foarte bogat şi preţios, şi pe artă. Astfel, vom aduce lucrări ale artiştilor Ilie Boca şi Horia Paştină, care nu a expus niciodată la noi şi care este unul dintre cei mai mari, mai importanţi artişti ai României.

Vom aduce Tonitza, expoziţie aşteptată de anul trecut, precum şi o expoziţie cu lucrări ale Magdalenei Rădulescu, artist de origine română care a murit în Franţa.

Artistul plastic sucevean Mihail Gavril face anul acesta 60 de ani şi îl vom omagia printr-o expoziţie personală”, a declarat managerul MNB.

Muzeele sucevene au în plan şi o expoziţie Carol I, care vine de la Muzeul Peleş, şi o alta despre Papa Ioan Paul al II-lea, adusă cu ajutorul Institutului Cultural Polonez. La Muzeul Satului va fi inaugurată, pentru tot sezonul turistic, o expoziţie de costume populare din Bucovina, Maramureş şi Oltenia.

Nici anul acesta Muzeul Naţional al Bucovinei nu va organiza, fizic, Festivalul Medieval şi Rock Castle, pentru că, şi în cele mai ideale condiţii, din cauza pandemiei nu vor veni toţi invitaţii, iar asta înseamnă derogări de la calitate.

„Să expui coifuri şi armuri medievale şi omul să stea la 1,5 m distanţă, mai bine nu. Aşteptăm anul următor, poate cu sfârşitul restricţiilor, şi când, cred eu, viaţa socială va fi diferită, iar oamenii vor reveni cu o foame de cultură mult mai mare ca înainte de pandemie” a încheiat Emil Ursu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: