„Nu mai văd oportunitatea purtării măştii în spaţii deschise”

> Va trebui ca aceste restricţii să fie recalibrate în funcţie de adevărul ştiinţific. Trebuie să ne mai folosim şi creierul, nu numai muşchii şi interdicţiile, consideră parlamentarul USR

Deputatul USR de Suceava dr. Radu Ciornei a declarat, recent, la News Bucovina, că va trebui să fie recalibrate toate restricţiile din pandemie, în funcţie de adevărul ştiinţific.

El a spus că nu crede că există vreo logică în modificarea orei de la care se interzice circulaţia pe stradă.

„Cred că multe lucruri care s-au făcut în pandemie de acest comitet de gestionare a crizei sunt nişte reacţii, cum zic americanii, de ne-au tremurat genunchii. Nu cred că era cazul să mai dăm jos o oră. Ce mi-e că umblu până la ora 22, ce mi-e că umblu până la ora 23?” a spus Ciornei.

El chiar consideră că trebuie ca în spaţiile deschise să nu se poarte mască de protecţie decât dacă nu se poate asigura distanţarea fizică.

„Eu chiar am să fac o afirmaţie: în spaţii deschise eu nu mai văd oportună purtarea măştii. Mergeam seara printr-un Bucureşti în viscol şi îmi ziceam: Doamne iartă-mă, de ce mai port şi masca asta?! Masca în spaţii deschise trebuie purtată doar când nu poţi să ţii distanţarea socială” a explicat dr. Ciornei.

El a spus că ar trebui să nu mai fie menţinută obligaţia purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, mai ales că în curând vine şi vara.

„Este o boală cu transmitere aerogenă. Viruşii nu supravieţuiesc în aer. În primul rând noi, ca savanţi, nu ştim care este concentraţia de viruşi din aerul din jurul unui om astfel încât acel om să fie infectat. Ştim cu siguranţă că dacă un om e la 2 metri de tine sau la 5 metri şi strănută, dacă eşti în aer liber şi este un curent de aer, nu este posibil să iei boala” a spus deputatul USR.

El a arătat că va întreba guvernanţii de ce se poartă masca în aer liber.

„Eu cred că aceste restricţii vor trebui să fie recalibrate în funcţie de adevărul ştiinţific. Purtatul măştii în aer liber este una dintre ele. La ce oră închidem sau nu terasele este un lucru la care trebuie să ne gândim” a spus Radu Ciornei.

El a mai arătat că soluţia pe care tot mai mulţi specialişti o îmbrăţişează este de lockdown total timp de două luni, pe întreaga planetă.

„Două luni punem o frână bruscă, stăm cu toţii în casă, ies numai categoriile esenţiale” a spus deputatul, care a arătat că un asemenea lockdown general ar rezolva problema, dar că ar fi dureros din punct de vedere economic.

„Aşa, sângerăm încetul cu încetul. Sângerăm mult şi continuu” a spus dr. Ciornei, care crede că situaţia ar putea reveni la normal dacă s-ar impune un lockdown foarte puternic, adăugând că aceasta este şi părerea lui ca specialist, dar şi părerea multor alţi specialişti din ţară şi de peste hotare.

El consideră că altfel trebuie recalibrate restricţiile, pentru că trebuie să trăiască şi industria HoReCa, trebuie să înceapă şi oamenii, mai ales că vine vara, să trăiască puţin mai liber.

„Oamenii sunt deja sătui” a apreciat Ciornei.

Când te plimbi singur fără mască, nu rişti să iei boala, dar rişti să iei o amendă !

El a arătat că cineva care nu poartă mască şi se plimbă singur, la ora 8 seara pe esplanada din Suceava, poate să fie sigur că nu ia boala, dar trebuie să se teamă că vine un poliţist să-l amendeze.

„Singurul lucru este nu că iau boala, ci că poate să vină un poliţist să mă amendeze. (Obligativitatea purtării măşii –  n.n.) dă putere unui poliţist, iar din punctul meu de vedere nu previne boala. În spaţii închise, mască până la Dumnezeu! Oriunde unde nu se poate păstra distanţarea fizică trebuie purtată masca” a precizat Ciornei.

 „Trebuie să ne mai folosim şi creierul, nu numai muşchii şi interdicţiile” a conchis Radu Ciornei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: