Primele proceduri PET-CT şi SPEC-CT au fost efectuate la Spitalul Judeţean

> Explorările s-au făcut fără costuri din partea pacienţilor, fiind susţinute de CJ Suceava > Conducerea SJU întocmeşte documentaţia pentru decontarea prin programe naţionale şi de la CNAS a viitoarelor investigaţii

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Alexandru Calancea, a anunţat, ieri, că săptămâna trecută s-a efectuat pregătirea personalului în vederea utilizării dispozitivelor PET-CT şi SPEC-CT de la Laboratorul de Medicină Nucleară, cu această ocazie fiind efectuate şi primele investigaţii cu aceste două aparate.

Potrivit lui Calancea, în data de 23 februarie s-a finalizat a doua parte a trainingului destinat utilizării dispozitivului medical PET/CT, la care au participat toţi membrii Laboratorului de Medicină Nucleară, sub supravegherea trainerului grec Andreas Stratis, specialist în Educaţie Clinică şi Imagistică Moleculară, din partea General Electric Healthcare, cu participarea inginerului de service din partea General Electric, cât şi a echipei de training din partea Canberra SRL, firmă aflată în relaţie cu utilizarea dispozitivului de fracţionare a dozelor de FDG – KARL 100.

În cadrul acestui eveniment, s-au realizat şase proceduri PET/CT în condiţii optime pentru pacienţii oncologici urmăriţi în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi care se aflau pe listele de aşteptare în programul de monitorizare PET/CT, a menţionat managerul.

Calancea a spus că prin realizarea acestor examinări în laboratorul SJU Suceava s-a urgentat evaluarea acestor pacienţi, permiţând luarea rapidă a unei decizii terapeutice optime.

Totdată, în data de 24 februarie, s-a finalizat trainingul pentru dispozitivul SPECT/CT, la care a participat aceeaşi echipă, realizându-se trei examinări scintigrafice osoase pentru pacienţi monitorizaţi în cadrul Secţiei de Oncologie.

„Aceste explorări s-au efectuat fără costuri din partea pacienţilor, doar prin susţinerea financiară a ordonatorului principal de credite, Consiliul Judeţean Suceava, care a asigurat şi dotarea laboratorului cu toate mijloacele necesare realizării în bune condiţii a examinărilor în cadrul trainingurilor mai sus menţionate, în momentul actual conducerea unităţii împreună cu coordonatorul laboratorului fiind în plin proces de întocmire a documentaţiei necesare pentru a se deconta costurile viitoarelor investigaţii prin CNAS şi prin programele naţionale de sănătate existente” a declarat Alexandru Calancea.

Laboratorul de Medicină Nucleară al SJU Suceava este dotat cu un PET-CT, care este tehnica cea mai sensibilă pentru studierea neinvazivă a fiziologiei, metabolismului şi căilor moleculare la fiinţa vie, fiind o tehnică imagistică, şi cu un SPEC-CT, similar unui scintigraf, care însă realizează imagini 3D. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: