AUR – partid religios ?

După câştigarea unor procente surprinzătoare (9%) pentru o alianţă de partide încropită în mare grabă cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare, m-am aşteptat ca analiştii politici, politologii, jurnaliştii de investigaţie să ne spună cum a fost posibil, numai că, în afara unor fleacuri comic-mediatice legate de Şoşoacă şi discuţii băşcălioase de bodegă, analizele serioase au lipsit cu desăvârşire.

Ca să nu mai amintesc de liniştea tâmpă dinainte de alegeri când absolut niciun sondaj nu a prevăzut ascensiunea rapidă a unui partid catalogat acum ca extremist. E clar că ne lipsesc cu totul discernământul şi profesionalismul, că inteligenţa şi cinstea sondorilor speculanţi, ale caselor de sondare a opiniei publice nu trec de genunchiul broaştei, că în afară de ţepe, manipulare şi contracte oneroase nu au nimic în cap. Aşa că orice entitate duşmănoasă poate năvăli în eşichierul politic românesc fără ca vreo mare competenţă jurnalistică să observe şi să ne prevină. Halal! Vă mai întrebaţi de ce au dispărut mai toate ziarele centrale de pe tarabe? Fiindcă în loc de informaţii s-au profilat pe vânzarea de gogoşi!

Numai că la conglomeratul AUR nu e vorba de partiduleţe uitate, mişcări şi organizaţii politice existente doar pe reţelele de socializare, cele ce au alcătuit alianţa, fiindcă aportul acestora a fost aproape de zero: nu-şi pregătiseră nici măcar candidaţi, campania lor fiind o bâlbâială ideologică greu de imaginat, ca dovadă că nimeni, nici chiar primii trei-patru corifei nu credeau în victorie.

Simţind că şi-au pierdut profesionalismul, că au greşit ca fraierii, jurnaliştii, analiştii au lăsat-o baltă cu explicaţiile, captivaţi de şarjele mediatice insolite ale senatoarei Diana Iovanovici-Şoşoacă, apărută din neant şi instalată tocmai în poziţia de voievod autoritar, care face şi desface totul în politica românească prin scandal infam şi mahalagism perpetuu.

Or explicaţiile sunt simple: AUR a câştigat voturi acolo unde coaliţia pentru familie era puternică, fiind susţinută nu numai de bisericile ortodoxă, catolică, greco-catolică, luterană, protestantă…, ci şi de celelalte culte religioase, inclusiv acela musulman. Nu numai în ţară, dar mai ales în comunităţile româneşti din afara graniţelor. Restul voturilor au venit de la naţionalişti şi unionişti, de la bigoţii PSD şi PMP.

După aflarea aleşilor AUR, au început bocetele naţionale: pe listele lor au reuşit să pătrundă în Parlament tot felul de inşi compromişi, foşti securişti şi chiar participanţi la represiunea sângeroasă din decembrie 1989, iar bisericile susţinătoare, coaliţia pentru familie şi mişcările unioniste s-au trezit că au luat ţeapă. Nici vorbă de susţinerea adevăratelor lor doleanţe, de revigorarea dreptului familial, ci doar de declanşarea unor scandaluri mediatice prin care să se impună vocile „măreţilor“ lideri în frunte cu Şoşoacă intraţi instantaneu într-o concurenţă grotescă pentru întâietate şi putere. Ca dovadă, la o lună de la alegeri, adunătura de triste figuri amatoare de politici înalte s-a spart în mai multe găşti a căror evoluţie tinde spre canibalizare reciprocă.

Or societatea românească avea nevoie nu de scoaterea în afara legii a devianţilor sexuali, ceea ce dreptul internaţional şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului nu vor permite niciodată, ci de sprijin în întărirea familiilor, în ridicarea standardului lor de bunăstare şi sănătate, de civilizaţie şi cultură, în creşterea şi educarea copiilor…

Însă niciuna dintre intenţiile legislative ale AUR nu se referă la aşa ceva, nici măcar la punerea în operă a programelor sociale ale bisericilor care şi-au lămurit credincioşii să voteze „un partid religios“, ci la suspendarea preşedintelui, la demiterea guvernului, chiar chemând minerii în ajutor cu o nouă mineriadă, la zădărnicirea tuturor, dar a tuturor iniţiativelor de eradicare a corupţiei, de ieşire din criza economică şi din aceea pandemică, militând pentru apropierea de Rusia, de China şi împotriva Uniunii Europene. Încât te întrebi pe bună dreptate ce legătură mai există între asemenea formaţiune politică şi cetăţenii români care au votat-o?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: