Prorectorul USV Mihai Dimian: 

„Turnul” din parcul Universităţii va fi, de fapt, o clădire cu patru etaje

> El s-a arătat surprins că această iniţiativă este alăturată proiectului construirii unui bloc cu zece etaje vizavi de Primărie

Prorectorul USV, prof. dr. Mihai Dimian, a declanşat recent pe pagina sa de socializare o dezbatere despre proiectul construcţiei pe care Universitatea Suceava intenţionează să o ridice în parcul Universităţii, arătând că „turnul” din parc este de fapt o clădire cu patru etaje, ce ar urma să se construiască pe spaţiul actual al parcării şi care va avea „acoperiş verde”.

Mihai Dimian spune că, prin certificatul de urbanism, se solicită un regim maxim de înălţime în zonă, dar că nu se intenţionează construcţia unui bloc de zece etaje, ci a unei extensii pentru corpul E şi că se propune a avea o amprentă la sol mai mică decât zona de parcare actuală, dar şi cu o înălţime mult mai mică decât cea menţionată (cel mai probabil P+4), uşor peste nivelul corpului E actual.

„Această extindere nu diminuează suprafaţa verde actuală o oraşului (pentru că se construieşte pe o parte din parcarea existentă), ci chiar creşte suprafaţa verde, pentru că va avea şi o parte de acoperiş verde”, arată Dimian, subliniind că USV a demolat o clădire din centrul campusului şi în locul ei este acum un spaţiu verde de câteva sute de metri pătraţi, iar în ultimii 3 ani, s-au plantat peste 2000 de puieţi pe terenul de la Moara, acolo fiind în curs de realizare un parc dendrologic de peste 20.000 mp.

„Este normal ca oamenii să fie sensibili la un astfel de subiect după ce s-a construit semnificativ pe zona verde a oraşului, după ce s-a construit până în buza trotuarului şi la un regim maximal de înalţime, după ce s-a construit fără asigurarea unui număr minimal de locuri de parcare. Iar rolul dezbaterilor publice este tocmai de a opri astfel de situaţii, deşi constatăm că ele nu au fost oprite până acum sau poate nu au avut loc adevărate dezbateri publice. Dar şi dacă ar fi să începem tocmai acum, când propune universitatea o extindere a unei clădiri, atunci sper ca ele să nu se oprească  tot acum” a apreciat Mihai Dimian.

El  consideră potrivită iniţiativa USV, aducând mult mai multe beneficii comunităţii decât potenţiale daune.

Arhitectul Beniamin Atodiresei i-a atras însă atenţia prorectorului că în comunicatul USV se vorbeşte despre o clădire cu opt etaje şi că el pledează pentru actualul amplasament al stadionului ca fiind mai plauzibil urbanistic.

Mihai Dimian i-a răspuns că şi USV a pledat pentru această construcţie pe terenul din spatele stadionului, dar că avizul a fost negativ.

„Am pledat şi pentru preluarea unei părţi din Staţiunea de Cercetări Agricole sau chiar întreaga Staţiune (iniţiativa este îngropată prin comisiile din Parlament). Deci, cu drag, aş aprecia o reamenajare urbanistică a acestei zone, inclusiv în direcţia propusă de dumneavoastră” a menţionat Dimian.

Un sucevean a comentat la rândul său că, dacă este vorba doar de o clădire P+4, nu crede că mai este nevoie de modificare de regim în zonă, dar că de fapt „sunt alte jocuri” pe care le face USV.

„Cel mai probabil este doar o mişcare care să justifice un alt bloc de zece etaje în zonă. USV nu ar trebui să se implice în astfel de jocuri. Nu cred ca lumea e furioasă pe o clădire nouă a USV, cât pe jocurile făcute pentru a justifica blocul ce urmează să fie construit vizavi de Primărie”.

Prorectorul Mihai Dimian arată că a fost la fel de surprins de alăturarea celor două iniţiative.

„Este foarte bine să existe dezbateri publice şi critice, iar eventuale excese să fie astfel limitate” a precizat Dimian.

Prorectorul USV a explicat şi de ce nu se construieşte în zona Moara, unde USV are 30 ha de teren, arătând că acolo nu sunt utilităţi. Doar costurile pentru aducerea utilităţilor sunt cu mult mai mari decât cele ale extensiei care ar urma să fie construită la corpul E. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: