Tiberiu Boşutar este optimist că SUMAL 2.0 va reduce drastic din furtul de lemn

> Ar fi fost normal să nu se mai poată ieşi cu lemn furat din pădure, dar e bună şi varianta asta, chiar dacă a îngenunchiat industria, consideră activistul de mediu

 Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boşutar a declarat la News Bucovina că este destul de optimist că noua variantă SUMAL 2.0 va duce la scăderea drastică a furtului de lemn.

SUMAL 2.0, cel mai important sistem informaţional de urmărire a materialului lemnos, a devenit operaţional de două săptămâni.

Cei din domeniul silvic se acoperă unii pe alţii

„Sunt destul de optimist. Chiar dacă în momentul de faţă toată industria e îngenunchiată. De ce e îngenunchiată? Pentru că cel care conduce SUMAL e un fost şef de ocol, nu un fost patron. Lemnele se fură din pădure. Normal ar fi fost să faci nişte măsuri aspre ca lemnul acesta furat să nu poată ieşi din pădure. Nu au reuşit” a spus Boşutar, apreciind că cei din domeniul silvic se acoperă unii pe alţii.

El a explicat însă că Uniunea Europeană e pe capul României în privinţa furtului de material lemnos şi că a fost necesară o acţiune din partea autorităţilor.

„Ce facem ca să reducem puţin din furt, dar să nu vină vina pe noi? Şi au îngenunchiat industria, pentru că au dat nişte legi că trebuie să stai cu telefonul să-ţi faci poză şi ţie. Dar, pe de altă parte, eu nu-s apărătorul industriei. Ştiu cum merge treaba, ştiu că ăştia sunt distruşi, dar nu le ţin partea, pentru că sunt convins că se va reduce drastic din furturi” a spus Boşutar.

Activistul de mediu a menţionat că de acum publicul poate vizualiza fotografii ale camioanelor cu lemn.

„Au apărut pozele public şi pentru cetăţeni. Avem acum acces la poze cu noul «Inspectorul pădurii». El e în lucru, dar se va finaliza” a arătat Boşutar.

Acum, şi o coşarcă cu rumeguş e material lemnos

El a explicat că în Codul silvic au fost incluse unele chestiuni bune şi că una din propunerile sale a fost adoptată.

„A dispărut nelemnul, tocătura şi nelemnul. Dacă bagi 1.000 mc de lemn în curte cu acte şi 1.000 mc de lemn fără acte, trebuie să scoţi tot 1.000 mc de lemn cu acte şi 1.000 fără acte. Până acum, tocai toate resturile şi acela nu era material lemnos. Acum, şi o coşarcă cu rumeguş e material lemnos” a spus Boşutar.

El a precizat că la Fălticeni a fost primul camion din România confiscat cu totul pentru că a fost prins cu rumeguş fără acte.

„A fost nişte rumeguş care costa 300 de lei, s-a cubat şi au ieşit peste 10 mc de rumeguş şi au confiscat lemnul. Chiar dacă poţi cumpăra lemn, că nu am reuşit să oprim furtul din pădure, că nu ai cum, nu ai să poţi ieşi din curte cu lemnul acesta” a declarat Boşutar.

Principala metodă de furt era transportul multiplu

Potrivit lui, principala metodă de scos lemnul din pădure şi de furat era transportul multiplu.

„Acum ai poză. La lemnul furat făceai rost de acte. Acum vorbesc cu lemnarii şi spun că ar cumpăra nişte acte, dar trebuie să aibă o poză cu un camion şi trebuie să mergi cu camionul plin până acolo, dar nu are cum, pentru că acela are doar acte. Cât lemn se vindea cu acte şi fără acte, atâta de mult se vindeau şi acte. Erau ocoale, pe la Maramureş, care nu aveau un metru cub fizic pe teren, dar primea cotă. Din cei 18 milioane de metri cubi, primea cotă un milion de metri cubi şi făcea un milion pe acte care erau vândute fictiv. Eu acum pot să cumpăr acte, dar nu se generează avizul dacă nu faci şi poză la camion” a subliniat Boşutar.

Comerţul cu acte fictive a devenit imposibil

El a arătat că de acum nu se mai poate face  comerţ cu acte fictive: „tot lemnul e lemn şi se mai poate confisca şi maşina”.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să avem răbdare. Ei au reuşit să arunce presiunea din sectorul forestier pe industrie.  Dacă eram eu la butoane, aş fi vrut să opresc furtul de lemn în pădure” a spus activistul de mediu, care însă este încrezător că, în timp, se va opri acest furt de lemn. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: