Învăţământul online pentru elevii din comunitatea rromă

> Unii nu au curent electric în case, iar părinţii, fiind neştiutori de carte, nu pot să-şi ajute în niciun fel copiii, a făcut cunoscut prof. Lucian Dimitriu

Inspectorul şcolar sucevean pentru rromi, Lucian Dimitriu, a declarat recent, la News Bucovina, că o problemă majoră pentru elevii din comunitatea rromă este că părinţii lor nu ştiu carte.

„Problema principală este că părinţii nu ştiu carte. Circa 80% dintre părinţii din comunităţile rrome nu ştiu carte” a spus Dimitriu, arătând că situaţii de acest gen se întâlnesc la rromii din comunităţi precum Mironu, Gulia, chiar şi la Dolhasca sau Pătrăuţi.

El a explicat că unii dintre părinţi îşi dau copiii la şcoală de bună voie, dar alţii după insistenţe.

„Învăţătorii întâmpină o mare problemă. Pregătirea de acasă a copiilor lipseşte cu desăvârşire, pentru că părinţii, fiind neştiutori de carte, nu pot să-şi ajute în niciun fel copiii. În această perioadă online, în care statul a dat până la urmă tablete, acces la internet, părinţii nu sunt în stare să-şi ajute copiii să folosească tableta, să poată lucra, să poată intra pe platformă” a spus inspectorul şcolar sucevean.

Dimitriu a arătat că perioada de învăţământ online pentru cei din comunitatea rromă „a fost un chin autentic”.

El a evidenţiat însă activitatea profesorilor de etnie rromă care în această perioadă au mers din casă în casă pentru a-i sprijini pe elevi.

„Au mers oamenii aceştia în fiecare zi şi au dus pe la porţile copiilor fişe de lucru şi au încercat să lucreze cu ei, mai la poartă, mai cum au reuşit, pentru că până la sosirea tabletelor nu aveau niciun fel de device. Încă mai au telefoane cu butoane. E greu. Profesorii şi-au făcut datoria, atât cât au putut ei” a  declarat Dimitriu.

El a arătat că s-au dat tablete, s-a dat acces la internet, dar în foarte multe case rrome lipseşte curentul electric.

„Când intri în casele lor dai de pământ. Nici podea nu au. Aşa sunt de săraci şi nu au avut ambiţia de a se ridica mai sus. În ani de zile, stima de sine s-a transformat în stigma de sine. Ei, în propriii lor ochi, nu fac mai mult de două parale” a spus Dimitriu.

Mai mult, Lucian Dimitriu a spus că unii dintre rromi cred că dacă li s-a cerut să-şi dea copilul la şcoală, iar ei l-au trimis, i-au făcut un favor copilului.

El subliniat că există reuşite în comunitate, dar că acestea sunt reuşite individuale.

Lucian Dimitriu a spus că sunt rromi care spun că nu au cu ce să-şi ţină copilul la cămin şi că sunt reale talente la LPS sau la Colegiul de Artă, situaţie în care a apelat la sprijinul unor ONG-uri.

El a subliniat ajutorul oferit de Vasile Gafiuc, „singura persoană deschisă din Suceava, care a ajutat, le-a dat burse şi le-a plătit cazarea”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: