Tot mai mulţi suceveni beneficiază de pensii comunitare

> Stagiul de cotizare se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare din România cu cele din statele UE în care solicitantul a muncit > În 2020, Casa de Pensii a prelucrat 400 de asemenea dosare, cu 83 mai multe în comparaţie cu anul 2019, când s-au procesat 317 de documentaţii

 O persoană care a lucrat în România, dar şi în alt stat membru al Uniunii Europene (UE), poate solicita acordarea drepturilor de pensie, în cazul îndeplinirii condiţiilor privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare prevăzute în legislaţia referitoare la domeniul asigurărilor sociale din cele două ţări. În acest sens, persoanele care au domiciliul în România se pot adresa cu o cerere casei judeţene de pensii, anexând şi documentele din care să rezulte faptul că au fost asigurate în altă ţară.

Constantin Boliacu, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, a reamintit că în asemenea situaţii stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru obţinerea drepturilor de pensie se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate în România cu cele de asigurare din statele membre ale UE în care solicitantul a desfăşurat activităţi profesionale. Conform lui Constantin Boliacu, drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat.

Potrivit unei informări a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava, în 2020 instituţia a prelucrat 400 de dosare comunitare. Aceasta în comparaţie cu anul 2019, când la CJP Suceava s-au procesat 317 asemenea cereri, respectiv cu 83 mai multe.

Facilitatea a devenit operaţională după ce, începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, legislaţia comunitară în domeniul asigurărilor sociale a devenit direct aplicabilă şi în ţara noastră, în relaţia cu celelalte state membre ale UE.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: