La Consiliul Judeţean Suceava

Încasări de 35,35% ale sumelor rambursate de Uniunea Europeană

>Intrări mai mici s-au înregistrat şi la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în aşteptarea subvenţiei de la bugetul de stat plăţi fiind făcute din resursele proprii ale judeţului

 Pe partea de venituri, la începutul lunii decembrie 2020, bugetul judeţului Suceava înregistra o execuţie bugetară de 75,67%, cea aferentă secţiunii de funcţionare fiind de 85,16%. Astfel, în perioada la care facem referire, intrările au fost de 280,61 milioane de lei, dintre care venituri proprii de 81,28 de milioane de lei, inclusiv 27,02 de milioane de lei din excedentul anului precedent, veniturile în cauză fiind cu 5,88% mai mari decât cele din prevederile bugetare. Alocările reprezentând sume defalcate din TVA au avut nivelul de 81,42%, diferenţa fiind prevăzută a fi disponibilizată în cursul lunii decembrie. „Au fost, la începutul lunii decembrie, diferenţe de sume nealocate din TVA, acest lucru conducând la creşterea procentajului de execuţie bugetară la 31.12.2020”, evidenţiază referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului judeţului la 30 noiembrie 2020, referat semnat de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean. Încă 42,48 de milioane de lei sunt subvenţiile acordate din bugetul de stat, cu realizare de 59,29% şi însemnând, printre altele, drepturi ale persoanelor cu handicap; decontarea unor cheltuieli cu carantina; cofinanţarea pentru proiecte externe cu finanţare nerambursabilă şi proiecte PNDL, cât şi sumele acordate din Fondul de intervenţie. „Procentajul redus de realizare este cauzat atât de decalajul existent între momentul efectuării plăţilor, cât şi de cel al rambursării sumelor utilizate, dar şi de întârzierile apărute în implementarea unor programe, proiecte şi lucrări de investiţii finanţate din veniturile respective”, reliefează analiza de susţinere a execuţiei. În ceea ce priveşte veniturile secţiunii de dezvoltare, încasări mai mici s-au înregistrat la finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). La acest capitol au fost efectuate plăţi din sursele proprii ale judeţului, aşteptându-se alocarea subvenţiei de la bugetul de stat, în baza situaţiilor de lucrări transmise. Acelaşi demers este valabil şi în cazul veniturilor aferente programelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, „unde încasările sunt corelate cu plăţile efectuate, existând proiecte care au fost demarate mai târziu, raportat la planificarea bugetară”. Un nivel de execuţie de 35,35%, respectiv de 24,37 de milioane de lei s-a consemnat la sumele rambursate de Uniunea Europeană, cele aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, aflat în derulare în cadrul Consiliul Judeţean, cât şi al unităţilor subordonate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: