USV a câştigat două proiecte de cooperare ştiinţifică bilaterală între România şi Belgia

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a câştigat două proiecte, din cele 19, în cadrul competiţiei de proiecte pentru cooperarea ştiinţifică între România şi Belgia. Proiectele se vor desfăşura în perioada 2021-2022 şi vor fi coordonate de prof. univ. dr. Radu Vatavu şi conf. univ. dr. Aurelian Rotaru.

Potrivit prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică, este vorba despre proiectele „Algoritmi, tehnici şi aplicaţii bazate pe tehnologii radar pentru noi tipuri de interacţiuni cu sisteme informatice” şi „Noi materiale moleculare comutabile pentru aplicaţii cu funcţii multiple”.

Primul se va desfăşura în cadrul Laboratorului de Maşini Inteligente şi Vizualizarea Informaţiei din cadrul Centrului integrat MANSiD al USV, sub conducerea prof. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu (USV) şi prof. univ. dr. Jean Vanderdonckt (Université Catholique de Louvain).

„Proiectul se încadrează în tendinţele recente în cercetarea ştiinţifică pe plan internaţional, axate pe utilizarea tehnologiilor inovatoare în scopul dezvoltării de noi generaţii de interfeţe utilizator. Printre rezultatele urmărite se estimează noi tehnici prin care utilizatorii vor putea interacţiona cu sistemele informatice folosind tehnologia radar pentru detecţia şi recunoaşterea de comenzi naturale bazate pe mişcare şi gesturi” a explicat prof. univ. dr. Mihai Dimian.

Cel de-al doilea proiect va fi implementat în cadrul Laboratorului de Materiale Avansate Multifuncţionale al Centrului de cercetare MANSiD, coordonat de conf. univ. dr. Aurelian Rotaru (USV), şi se va derula în colaborare cu grupul de cercetare condus de prof. univ. dr. Yann Garcia de la Université Catholique de Louvain.

„Cele două grupuri de cercetare îşi propun dezvoltarea de noi materiale moleculare bistabile, care să răspundă la multipli stimuli externi (temperatură, presiune, lumină sau câmp electric), ce vor fi folosiţi în modularea proprietăţilor electronice ale acestora. Această cercetare reprezintă o miză majoră în înţelegerea mecanismelor care stau la originea caracterului bistabil şi a dinamicii de comutare a acestor materiale, care pot fi exploatate în dezvoltarea unei noi generaţii de dispozitive electronice multifuncţionale” a subliniat prorectorul Mihai Dimian. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: