Dilema PSD: a câştigat sau a pierdut alegerile ?

După votul din 6 decembrie, cea mai importantă formaţiune politică românească practică un discurs fără legătură cu realitatea, unul demn de naraţiuni SF, şi anume că a câştigat alegerile, fiind îndrituită să desemneze prim-ministrul şi să guverneze ţara, iar ceilalţi, pierzătorii, „luzării“, recte actuala coaliţie de guvernământ, nu ar avea absolut nicio legitimitate să conducă România. Pe deasupra, „guvernul de politruci“ „Mîţu“ propus de faliţii liberali şi aliaţii lor „neomarxişti“ ar fi cel mai ticălos, mai incompetent din istoria României, iar prim-ministrul Mîţu, „cel mai mare gropar al României“, cel mai puţin pregătit, cel mai furăcios din toate timpurile, cu comanda la „străini“, la liderul de partid Orban şi la Iohannis, cei „pierzători“.

În aceste condiţii îl acuză pe preşedinte de dictatură şi încălcarea Constituţiei că nu vrea să le dea lor, câştigătorilor „la scor a alegerilor, guvernarea pe deplin meritată. Aşa că au decis să se plângă pretutindeni, mai ales la „Înalta Poartă” (de care râdeau pe vremea lui Dragnea, voievodul de Teleorman, adică UE, CE, PE), că democraţia românească a eşuat, iar social-democraţii nu sunt luaţi în seamă. În consecinţă, au decis că n-au ce căuta la consultările pentru formarea noului guvern la Cotroceni, fiindcă „jocurile au fost deja făcute“ fără ei, câştigătorii legitimi. Cântă pe aceeaşi voce şi la aceeaşi masă cu „marii patrioţi“ de la AUR.

Să încercăm să ieşim din discursul electoralist al lui Marcel Ciolacu ca să putem discerne adevărul de minciună şi manipulare: este adevărat că PSD a câştigat cu 219 384 electori în plus faţă de PNL, numai că partidul singur nu are suficiente voturi pentru o majoritate parlamentară şi nici nu are cu cine se alia, fiindcă a rămas izolat, iar, în afară de AUR, şi acesta nesigur, nimeni nu a vrut să se lipească de pesedei pentru o coaliţie de guvernare. Ceea ce înseamnă că nu poate asigura o majoritate favorabilă învestirii unui guvern social-democrat, iar pentru asta nu sunt vinovaţi Iohannis, nici Orban, ci numărul mic de voturi ale PSD.

De ce nu a reuşit PSD să încheie o alianţă postelectorală pentru a alcătui o majoritate capabilă să susţină un guvern? Fiindcă spectrul electoral a suferit modificări, se pare ireversibile, iar bazinul electoral de stânga cu greu mai depăşeşte 33%, prea puţin pentru a putea guverna. Şi nici perspectiva nu se arată optimistă în viitorii 4 ani. Fenomenul bântuie şi Apusul european.

Şi totuşi liderii partidului, cel mai vocal fiind dl Ciolacu, insistă că i s-a furat dreptul de a da prim-ministrul şi de a alcătui guvernul în virtutea faptului că are după redistribuire mai mult cu 3 – 4% decât liberalii care după ce s-au aliat cu USR – PLUS şi cu UDMR au reuşit să obţină 260 de voturi pentru învestirea guvernului Cîţu. Şi cu asta, basta!

Numai că toate cele ce s-au întâmplat după alegeri pe scena politică sunt prevăzute în Constituţie: art. 103 (1) „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. De aceea, a continua să susţină încălcarea principiilor constituţional-democratice miroase a altceva. A ce?

Miroase a manipulare: PSD a prins un moment postelectoral de mare vizibilitate publică şi a decis să-l fructifice pentru a câştiga un cap de pod necesar relansării mediatice a partidului. Ceea ce este absolut normal. Anormal este altceva: în loc să vină cu proiecte valoroase pentru ieşirea din pandemie şi din criza economică, în loc să susţină campaniile de reformare a instituţiilor statului a educaţiei, a sănătăţii, în loc să susţină campania naţională de vaccinare, partidul rămâne cantonat într-o bătălie politică fără sens şi fără şansă de reuşită, ostilizând întregul spectru politic.

Fireşte că populismul l-a ajutat în recenta campanie electorală, dar, în afară de a gâdili la burtă electoratul, mai e nevoie şi de altceva: de viziune politică modernă, de ridicarea competitivităţii economice, de integrare profundă în UE şi NATO… De când ne apucăm de treabă?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: