Până la finele lunii ianuarie 2021

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare va emite avizul de funcţionare a Laboratorului de Medicină Nucleară din Suceava

>Data a fost avansată în şedinţa Consiliului Judeţean, după ce alesul Gheorghe Iacob (PSD) a cerut lămuriri pe marginea raportului Camerei de Conturi, potrivit căruia inaugurarea din campania electorală s-a făcut cu echipamentele nedate în folosinţă >„Una este finalizarea lucrărilor, iar alta este avizarea unităţii pentru funcţionare” a precizat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, adăugând că nu s-a „ştiut cât de complicată este această unitate care lucrează sub radiaţii”

Consilierul judeţean Gheorghe Iacob (PSD) a cerut, în plenul recentei şedinţe a Consiliului Judeţean, lămurirea problemelor legate de Laboratorul de Medică Nucleară inaugurat în luna august 2020, în campania electorală pentru alegerile locale, „fără ca acesta să fie pus însă în funcţiune”.

Neregulile la care se referea Iacob au fost prezentate într-un raport de audit al Camerei de Conturi Suceava, material prezentat spre aprobare în şedinţa din noiembrie a deliberativului judeţean, alesul social-democrat solicitând ca, în prima întrunire din 2020 a legislativului, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava să prezinte „o situaţie la zi a laboratorului, cât şi paşii care mai trebuie făcuţi pentru a-l pune să lucreze pentru populaţie”.

„Toate obligaţiile contractuale trebuiau să fie îndeplinite până pe 31 decembrie 2019, dată la care, potrivit raportului Curţii de Conturi, contractul înceta să mai producă efecte. Din raport rezultă că nu au fost respectate clauzele contractuale privind punerea în funcţiune, instruirea personalului şi obţinerea autorizaţiilor de la CNCAN” a precizat Gheorghe Iacob. Irina Vasilciuc, administratorul judeţului, susţine că documentaţia pentru obţinerea avizului de funcţionare a Laboratorului de Medicină Nucleară este depusă spre „analiza de final” la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). „Nu avem niciun motiv să credem că nu-l obţinem. Nu ni s-a indicat niciun fel de default, de defect, pe documentaţie. Mare parte a precizărilor Camerei de Conturi a fost deja dusă la îndeplinire, personalul fiind instruit, pentru că, altminteri, nu se putea depune dosarul la CNCAN” a precizat Irina Vasilciuc, avansând că avizul de funcţionare va veni până la data şedinţei din ianuarie 2021 a deliberativului judeţean.

O familie de medici specialişti din Iaşi a acceptat să vină să lucreze în laboratorul de la Spitalul Judeţean

Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean, susţine că a cerut grăbirea demersurilor, CNCAN asigurând că analizarea dosarului de avizare este în fază finală. Intervenţie motivată şi prin aceea că bolnavii oncologici suceveni se programează pentru analize specifice la unele unităţi din ţară, în care investigaţiile se fac şi după 6-9 luni de la solicitare.

Conform preşedintelui CJ, în organigrama noii secţii au fost aprobate posturile necesare, iar, pentru că urmează a-şi desfăşura activitatea în condiţii deosebite, personalul a fost trimis, în etape, la instruire. Flutur a ţinut să evidenţieze că specialiştii în domeniu sunt foarte greu de găsit, dar, în cele din urmă, o familie de medici din Iaşi, cu această specialitate, a acceptat să vină să lucreze în laboratorul de la Suceava.

Reamintim că, în august, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, împreună cu Alexandru Calancea, managerul Spitalului Judeţean, anunţa încheierea investiţiei, „inaugurând” Laboratorul de Medicină Nucleară. Însă la un audit din septembrie-octombrie a.c., Camera de Conturi Suceava avea să constate că echipamentele achiziţionate în baza contractului de furnizare „erau instalate, însă nu erau puse în funcţiune, obligaţii care trebuiau îndeplinite până pe 31 decembrie 2019, dată la care contractul cu General Electric Medical Systems România a încetat să producă efecte.

„Una este finalizarea lucrărilor, iar alta este avizarea unităţii pentru funcţionare. Nici noi nu am ştiut cât de complicată este această unitate care lucrează sub radiaţii, cu aparatură şi cu reactivi care au o durată de expirarea foarte scurtă” a subliniat Gheorghe Flutur.

Un comentariu

  1. Mugur_Ciumică says:

    …Că nu mult și, iaca,sunt semne că trece mahmureala de după excesul de samagon electoral,rezultatele la alegeri,văzute cu kuru-n sus de către Sas-Vodă cel încet la voroavă și la cuget,cel care a pus la cale un guvern al meu+al învinșilor în alegeri,că,vorba aia,de mă voi scula eu de sub masă, pre mulți voi popi……
    Situația la care se referă articolul dvs. este mai degrabă comică decât tragică,are toate datele unui material de trimis la Radio Erevan,are și valoare didactică și pedagogică,iaca,succesurile subliniate apăsat de către gauleiterul Flutur comportă întodeauna,nu-i așa,nuanțe pe care vulgul,(adecă noi) nu are cum să le priceapă.. Căci dumnealui a tăiat panglica (să se știe că și „pamblica” este in dicționar,ca și „genunche”,asta ca să nu se mai mire pudibonzii cu gramatica și ortografia dobândite de pe display-ul telefonului mobil…) în condițiile evocate de dumnealui acuma,că de unde era să știe el că drăcia aia chiar trebuia să funcționeze,nu era o operă de artă de resortul altui papagal-ministru sau ministru –papagal ,care,la rândul său,a inaugurat lucrări de restaurare neterminate,conace,fresce,chestii de care a auzit pentru prima dată la coborârea din limuzina ministerială,lucrări și zidiri la care se uita ca curca-n lemne…
    Acuma, să nu exagerăm,este loc de mai bine,desigur,ce dacă o sa mai inaugureze încă o dată,nu o să mai funcționeze medicina nucleară,nu o să mai facă zgomot instrumentul acela de tortură,asta vă doare pe voi în partea din spate a kurului,măi bukowineni ingrați, care mi-ați perdut voi alegerile parlamentare,de a rămas betul Mihalescu fără mandat?
    Situațiunea mai necesita unele precizări,iaca,fața de sărăcia&strâmtoarea care rezultă din„programul” de guvernare față de județul Bukowina,al cărui gauleiter se consideră dumnealui,cu numai trei „obiective” certe,va să zică,cu: 1) „autostrada A7” cu care s-a pozat el,cu masca pe figură,cam cum își fac unii poze cu Masa Tăcerii sau cu Columna lui Traian, 2) calea ferată Vatra Dornei – Apahida (care comportă nu-știu-ce chetriș la traverse…) și,3) conacul Vârnav-Liteanu,despre care a aflat câte ceva domnul ministru al culturii când a coborât din mașină… Intre noi fie vorba,nu se înțelege prea limpede ce valoare are ,pentru un program de guvernare de anvergură națională ba chiar și politico-istorică,acceptarea unei donații de către stat,ce schimbări majore va produce conacul Vârnav-Liteanu, cum va scoate acesta județul din marasmul subdezvoltării economice,câte fonduri europene va absorbi baia sub formă de closet a conacului dar și tinda sa moldovinesc-rurală, cu irizări trândav-ieșene…
    Insă Herr Gitza a ieșit și,practic,ne-a liniștiti cât-de-cât,nu mai cârtiți,a zis el,că o sa rezolvăm și problema accesului la fonduri pentru cele trei numeroase obiective bukowinene din programul de guvernare câțulesc,eu mă cunosc cu ungurul de la ministrul dezvoltării,am fost coleg cu el ,în alt guvern de succes al PDL,când eu am fost la agricultură și am gâtuit găinile patriei,la altă ediție de kovid!
    De bună seamă că este așa,chiar dacă miroase nițel a autodenunț despre ce știe toată lumea,adecă năravul lor de a face trafic de influență,cum ar fi și a și fost că,iaca,vine Nuți-bulănoasa pe la noi,o plimbăm cu der kleine zug prin centru Sucevei,să-i cadă dumneaei oleacă de mătreață pe traverse,mai un șoric,mai o trăistuță de la Straja,și iaca cum se dezvoltă Bukowina,nu cum credeați voi!
    Igen,acuma ungurul care mă știe încă de când am tăiat primele pamblici la șoseaua Panaci-Bilbor care scurtează cu cca 100 km legătura cu Transilvania,când s-au impotmolit lucrările în cei 3,5 km de pe drumul bozgoresc,de la capătul șoselei Panaci-Bilbor,că așa mâliți au rămas și azi,numa bun de tăiat câteva pamblici și de scurtat cu cca 100 de km ceva,deci cunoscutul meu ungur nu se poate să mă refuze ,măcar cu câteva linguri de asfalt!
    Lasă că Șoseaua Nordului s-a dus de pe prispa căsii unde știm noi din lirica populară,lasă că altele,ce sală polivalentă,ce metrou între cele două spitale kovidărești,poate să-mi mai dați un mandat…
    Așteaptă-te,române,trezește la tine, büdös oláh,din somnul cel de mort,cine ți-a spus ție că o să primești bani care merg la Erdély ,la Székely Land,cf. Orban al nostru,Viktor,igen!
    Rămâne să ne mai explice domnul gauleiter al Bukowinei ce și kum,care sunt nuanțele la inaugurări,tăieri de panglici,când este sezonul inchis,dar care este momentul optim,în ce fază a execuției,dincolo de aparențe,de câte ori se poate tăia o panglică,sunt permise remake-urile,dacă nu de ce,dacă da,de ce să-l stuchim pe betul gauleiter Ghitza,unde mai găsim noi gornist ca el ???…
    Nici nu era nevoie de mai multe obiective obositoare pentru programul de guvernare care să aibe ceva și cu Bukowina domnului Flutur,el are nevoie de timp și pentru alte chestii importante,turism,festivaluri,ițari,jderi,să pună pe hartă ținutul nostru,să mai facă poze pe la spital,prin intersecții,să oameni buni și cinstiți gospodari,baluri ale,țâpurituri,promisiuni care vor fi mai apoi ,dar in zilele noastre prin OUG,să vă iasă pe nas că i-ați ales din nou,astăzi și mâine,amin!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI