Primăria Suceava nu se va mai împrumuta de la bănci

Primăria Suceava „nu are plăţi restante la credite”. Afirmaţia aparţine primarului municipiului Suceava Ion Lungu, şi a fost făcută cu prilejul aprobării execuţiei bugetului local şi al unităţilor din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale.

Şeful municipalităţii informează că, până la nivelul lunii decembrie, execuţia bugetară este de 330,729 de milioane de lei, 39% din această sumă reprezentând valoarea investiţiilor. Lungu a remarcat că „bunişoară” este şi este şi execuţia la unităţile de învăţământ preuniversitar, atât pe partea de funcţionare, cât şi pe cea de investiţii.

În ceea ce priveşte execuţia creditelor interne, edilul-şef precizează că gradul de îndatorare al Sucevei este unul acceptabil, în comparaţie cu alte municipii din ţară. „Suntem într-o situaţie destul de bună, gradul de îndatorare al Primăriei fiind undeva de 17%. Nu intenţionăm să mai luăm un credit, chiar dacă stăm bine din acest punct de vedere” a afirmat Ion Lungu.

În 2020, municipiul Suceava a tras 16,21 de milioane de lei din creditele contractate în anii anteriori de la bănci. În acest an, Primăria Suceava a contractat un credit de 27,71 de milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor europene în derulare, cât şi pentru achitarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferentă sumei cu care au fost achiziţionate autobuzele electrice. Este vorba despre un credit luat de la BCR cu o dobândă de 3% pe an+Robor, cu perioadă de rambursare de 12 ani şi jumătate. Astfel, este asigurat suport financiar local pentru10 obiective de investiţii, cea mai mare contribuţie fiind la proiectul „Sistem integrat de transport public ecologic”, una calculată la 14,67 de milioane de lei. Conform unei hotărâri a Consiliului Local, ca mărime a contribuţiei financiare a reşedinţei de judeţ la materializarea proiectelor cu bani europeni urmează, în ordine descrescătoare, „Achiziţionarea autobuzelor electrice” prin MDRAP – 7,99 de milioane de lei; „Unitatea de învăţământ pentru preşcolari din zona centrală” – 1,99 de milioane de lei; „Creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei” – 1,77 de milioane de lei. Pe lista cu obiectivele de investiţii cofinanţate din credit erau şi „Construirea grădiniţei din cartierul Burdujeni”; „Revitalizarea spaţiului urban”; „Reabilitarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Tehnic «Petru Muşat»”; „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale prin consolidarea şi modernizarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară“; „Centrul multifuncţional Iţcani”; „APLICAT–Administraţie Publică Locală Informatizată şi Accesibilă Tuturor“. Primăria mai are un credit în derulare, în valoare de 25 de milioane de lei, luat de la CEC Bank, banii fiind cheltuiţi, printre altele, pentru introducerea gazelor naturale în Burdujeni-sat; ruta ocolitoare alternativă peste noul pod de pe râul Suceava înspre Salcea; finanţarea intervenţiilor de modernizare-asfaltare de pe străzile Traian Ţăranu şi Micşunelelor; construirea parcării subterane din Piaţa Mică; sistematizarea pe verticală, aleile şi parcările din zona ANL de pe bulevardul 1 Decembrie 2018; finalizarea lucrărilor de introducere a apei şi canalizării în cartierul Europa, pe Dealul Tărăraşi; pentru continuarea execuţiei de la sala de gimnastică a Colegiului Naţional „Spiru Haret”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: