Într-o „bătălie pe viaţă şi pe moarte”

Municipiul Suceava a câştigat două procese de 10 milioane de euro cu Termica

>Între cele două părţi, pe rolul instanţelor de judecată, în diferite faze, se află circa 100 de acţiuni > La lichidare, din ce a obţinut la masa credală, Primăria a stins jumătate din datoriile către fostul operator de termoficare

 Pe durata anului 2020, municipiul Suceava a reuşit să obţină câştig de cauză în două importante acţiuni pe care le avea pe rolul instanţelor cu societatea comercială Termica, fostul prestator al serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat.

„Este o bătălie pe viaţă şi pe moarte cu acest blestem Termica. În urmă cu aproape 20 ani, când eram în Comisia economică, avertizam că transferul Termica către autorităţile locale va fi o piatră de moară pentru Consiliului Local, ceea ce s-a şi întâmplat” a declarat primarul Ion Lungu.

Municipiul Suceava are 100 de procese cu Termica, în 23 iulie Primăria câştigând unul de peste 9 milioane de lei (circa 2 milioane de euro), iar pe 2 noiembrie, un altul de aproximativ 37 de milioane de lei (circa 8 milioane de euro).

„Mulţumim lui Dumnezeu că am câştigat aceste două procese foarte importante. Avem şi o mare şansă, faptul că terenul de acolo, 155 ha, este al municipalităţii. În caz contrar, să ne imaginăm ce miză ar fi avut falimentul şi lichidarea Termica” a punctat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.

După declararea falimentului Termica, în vederea îndestulării creditorilor, în plină derulare se află aciunea de lichidare, la masa credală fiind înscris şi municipiul Suceava. Lungu spune că din partea care îi revine municipiului, în calitate de creditor, s-a reuşit compensarea a circa 50% din obligaţiile pe care Primăria le are către fostul concesionar al serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.

„Aşa cum se face compensarea, cu masa credală, am stins jumătate din datoria către Termica. Urmează ca în final, într-un an de zile, să se stingă această masă credală, iar pe terenul municipiului Suceava să se înfiinţeze un parc industrial” a conchis Ion Lungu.

Pe 30 iunie 2015, Tribunalul Suceava a dispus intrarea în procedura de faliment a societăţii comerciale Termica Suceava, desemnând drept lichidator judiciar provizoriu pe practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL. Aceasta după ce, în iunie 2013, judecătorul sindic a constatat că Termica este în incapacitate de plată şi a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei. Societatea comercială Termica a fost constituită prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Suceava nr. 64 din 2002 şi Hotărârea Consiliului Local nr. 80 din 2002, prin aport în natură şi numerar, în baza HG nr.104 din 2002 privind transmiterea unor centrale electrice de termoficare din domeniul privat al statului şi din patrimoniul societăţii comerciale „Termoelectrica” în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora, precum şi în conformitate şi cu OUG nr. 78 din 2002 privind asigurarea condiţiilor de funcţionare a centralelor termice şi electrice de termoficare aflate în administrarea consiliilor judeţene şi locale, aprobată prin Legea nr.643 din 2002.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: