10 milioane de lei pentru Laboratorul de medicină nucleară care nu funcţionează

>Deşi echipamentele nu erau puse în funcţiune, în urmă cu un an Spitalul Judeţean a achitat integral valoarea contractului, Camera de Conturi descoperind că nici până acum nu sunt obţinute autorizaţiile de la DSP şi CNCAN >Plata s-a făcut doar în baza proceselor-verbale de recepţie din octombrie 2019, la iniţierea procedurii de achiziţie Spitalul neavând prevăzute, în organigramă şi în statul de funcţii, posturi de medici specializaţi în medicină nucleară >În august, Gheorghe Flutur, preşedintele CJ, împreună cu dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Judeţean, anunţa încheierea investiţiei, inaugurând Laboratorul

Contractul de achiziţie publică privind înfiinţarea şi dotarea Laboratorului de medicină nucleară a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, unitate sanitară a Consiliului Judeţean, nu a fost respectat. Aceasta este concluzia Camerei de Conturi Suceava, mai multe abateri fiind depistate cu prilejul verificărilor făcute în intervalul 21 septembrie – 30 octombrie 2020 şi prezentate în Raportul de audit financiar nr. 7361 din 30 octombrie 2020, încheiat în urma auditării conturilor anuale de execuţie bugetară la Spitalul Judeţean. Conform raportului, pe durata inspecţiei în teren întreprinsă de auditori împreună cu reprezentaţii unităţii spitaliceşti, s-a constatat că echipamentele achiziţionate în baza contractului de furnizare „erau instalate în spaţiile special amenajate din incinta Laboratorului de medicină nucleară din cadrul unităţii medicale, însă nu erau puse în funcţiune”.

„Aceste obligaţii trebuia să fie îndeplinite până pe 31 decembrie 2019, dată la care contractul a încetat să producă efecte” relevă sursa citată. Pe deasupra, echipa de audit a constat că, deşi nu au fost respectate clauzele contractuale cu privire la punerea în funcţiune a echipamentelor şi instruirea personalului, iar nici până la data acţiunii de audit financiar nu fuseseră obţinute toate autorizaţiile de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Spitalul Judeţean a achitat integral valoarea contractului, doar în baza proceselor-verbale de recepţie a mijloacelor fixe nr. 89 şi nr. 90 din 10 octombrie 2019. Mai mult, conform raportului de audit financiar, „la data demarării procedurii de achiziţie publică a acestor echipamente, entitatea nu avea prevăzute în organigrama instituţiei, cât şi în statul de funcţii, posturi de medici specializaţi în medicină nucleară”.

Neîndeplinirea obligaţiilor contractuale are drept consecinţă întârzierea utilizării echipamentelor şi amânarea nejustificată a perioadei de amortizare a investiţiei realizate

Conform prevederilor contractului nr. 2502 din 20 septembrie 2019, contract parafat cu General Electric Medical Systems România, „furnizorul se obligă să furnizeze, instaleze, să instaleze, să pună în funcţiune, să efectueze testele de acceptanţă şi instruire a personalului, precum şi să execute lucrările/serviciile conexe acestor operaţii. Acestea se vor efectua de către furnizor cu personalul autorizat şi sunt incluse preţ”. Totodată, prin contract, furnizorul se obliga la instruirea gratuită a minimum doi medici şi doi tehnicieni, pentru o perioadă de cel puţin 6 săptămâni, dintre care două săptămâni într-o locaţie cu un aparat similar funcţional, iar 4 săptămâni la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava.

Potrivit sursei citate, neîndeplinirea obligaţiilor contractuale pe perioada derulării contractului are drept consecinţă întârzierea utilizării echipamentelor achiziţionate de către entitatea verificată şi amânarea nejustificată a perioadei de amortizare a investiţiei realizate.

Valoarea abaterii de la legalitate şi neregularitate este de 10,49 de milioane de lei, reprezentând echipamente recepţionate pentru care nu au fost respectate termenele contractuale privind punerea în funcţiune şi instruirea personalului medical.

Potrivit raportului de audit financiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, cauzele şi împrejurările care au condus la săvârşirea abaterilor constau în funcţionarea defectuoasă a controlului intern la nivelul unităţii, neurmărirea prevederilor contractuale şi termenelor stipulate, precum şi neîndeplinirea atribuţiilor de urmărire a realizării obiectivului de investiţii.

În august, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, împreună cu Alexandru Calancea, managerul Spitalului Judeţean, anunţa încheierea investiţiei, inaugurând Laboratorul în prezenţa câtorva medici şi a administratorului judeţului, Irina Vasilciuc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: