DGASPC Suceava a închis şi ultimele două centre de plasament de tip clasic pentru copii

> De acum, copiii vor fi ocrotiţi doar în apartamente, case de tip familial sau de asistenţi maternali profesionişti ori rude

 DGASPC Suceava a anunţat că a finalizat programul de închidere a centrelor de plasament de tip clasic pentru copii, iar de acum copiii vor fi ocrotiţi doar în cele 17 apartamente, 18 case de tip familial sau de asistenţi maternali profesionişti sau la rude.

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Judeţean Suceava, prin DGASPC Suceava, în colaborare cu Fundaţia HHC România, a derulat, din anul 2017, proiectul cu privire la închiderea ultimelor centre de plasament de tip clasic pentru copii, din judeţul Suceava în cadrul parteneriatului cu Fundaţia „Hope and Homes for Children” (HHC) România.

Unul dintre proiecte a vizat construirea şi dotarea de către HHC România a două case de tip familial în Solca cu capacitate de 12 locuri fiecare, şi închiderea Centrului de Plasament „Mihail şi Gavril” Solca.

Obligaţia Consiliului Judeţean Suceava a fost de a asigura toate utilităţile necesare funcţionării acestora în valoare de 111.825 lei, personalul şi funcţionarea pe viitor a celor două servicii, prin DGASPC Suceava.

Cele două case au fost donate de HHC România, Consiliului Judeţean Suceava, iar, după aprobarea organigramei de către Consiliul Judeţean, s-a procedat la mutarea copiilor în cele două case în prezenţa reprezentanţilor HHC România şi ai DGASPC Suceava.

Celălalt proiect a făcut posibilă şi închiderea Centrului de Plasament „Speranţa” Suceava, prin reabilitarea şi dotarea a trei apartamente sociale, în Fălticeni, Gura Humorului şi Suceava.

Parteneriatul cu HHC România a început încă din anul 2011 pe trei proiecte: prevenirea separării copilului de familie, reintegrarea copiilor din sistemul de protecţie în familia naturală precum şi programul de reinserţie socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie.

„Astfel, prin finalizarea ultimelor două proiecte, putem afirma că începând cu luna noiembrie 2020, copiii aflaţi cu măsură de protecţie în judeţul Suceava (1311 copii) vor fi ocrotiţi doar în apartamente (17 apartamente), case de tip familial cu o capacitate de maxim 12 locuri (18 case), la asistenţi maternali profesionişti (409 asistenţi maternali profesionişti), sau în plasament în mediu familial (rude sau persoane fără grad de rudenie)” a transmis DGASPC Suceava.

Reprezentantul HHC România a menţionat că lucrează de 9 ani în Suceava, în parteneriat cu autorităţile judeţene, iar cei 72 de copii care mai erau instituţionalizaţi ajung şi ei în alternative familiale: 17 au fost plasaţi în două case de tip familial, 15 în trei apartamente, alţi 17 în servicii familiale deja existente în judeţ, 5 au fost reintegraţi deja în familiile lor, un copil a fost plasat în asistenţă maternală şi alţi 17 tineri au fost integraţi profesional, ieşind din sistemul de protecţie.

„Din 2011 încoace, am prevenit alţi 748 de copii de la separarea familială, am reintegrat 93 de copii înapoi în familiile lor şi am ajutat 91 de tineri să iasă din sistemul de protecţie, devenind independenţi. Ce înseamnă munca noastră în Suceava? Peste 1.000 de copii salvaţi de la instituţionalizare”, a declarat Ştefan Dărăbuş, director global de programe la Hope and Homes for Children. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: