„La mulţi ani, România !”, în online

Suceveni cu inima mare şi dragoste de ţară au ieşit din apatia şi lipsa de entuziasm în care ne-au aruncat restricţiile sanitare ale pandemiei şi au marcat în moduri inedite Ziua Naţională a României.

Membrii Salvamont Vatra Dornei au urcat şi anul acesta pe Giumalău, Pietrosul Călimani, Pietrosul Bistriţei, Omu Suhard, cele patru vârfuri din Ţara Dornelor, şi au arborat tricolorul, urând, astfel, „La mulţi ani întregii Românii”.

Pentru salvamontiştii dorneni însă, data de 1 decembrie are şi o semnificaţie dramatică, fiind ziua în care colegii lor Sorin Liviu Pandelea şi prietena lui, Nathalie-Renee Josse, au fost ucişi acum 3 ani, de o avalanşă, în Călimani, tocmai când urcau să arboreze tricolorul. După cum au anunţat pe pagina lor de Facebook, în memoria celor doi, ieri, la ora 12.50, toţi salvamontiştii dorneni, oriunde s-au aflat, au păstrat un moment de reculegere.

Un grup de fotografi rădăuţeni şi prieteni ai acestora din judeţ au înfruntat ieri temperaturi şi de minus 16 grade Celsius şi au salutat România la răsăritul soarelui de pe „acoperişul Bucovinei”, cum a numit fotojurnalistul sucevean, apreciat colaborator la National Geographic, Cătălin Urdoi, Muntele Rarău.

Grupul artiştilor fotografi a urcat muntele cu steaguri tricolore, iar pe platou ei au cântat imnul, au aprins fumigene tricolore şi au dansat Hora Unirii.

„La mulţi ani România! De aici de sus de pe acoperişul Bucovinei, îţi spunem că te iubim!” a urat în numele tuturor pasionaţilor de fotografie suceveni cu care s-a însoţit ieri, prin aceeaşi reţea de socializare, fotograful Cătălin Urdoi.

Ziua Naţională a României a fost marcată într-un mod personal şi de proprietara unei pensiuni din Vârfu Dealului. Aceasta a arborat un steag tricolor cu mesaje către fiica şi nepoţii ei din Franţa, un schimb de dovezi online de afecţiune comună pentru România, fără prea multe cuvinte, de la 2300 km distanţă.

Elevi ai Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” din Suceava au arătat că deşi pare perimată noţiunea de „educaţia patriotică” ea există încă în copii şi tineri. Chiar dacă elevii sunt ţinuţi departe de şcoală şi învaţă online, câţiva dintre ei au ţinut să-şi facă simţită prezenţa măcar pe lângă gardurile şcolii. În parteneriat cu consiliul şcolar al elevilor şi asociaţia de părinţi, elevi de la Şcoala „Miron Costin” au organizat, cu ocazia Zilei Bucovinei şi a Zilei Naţionale a României, o expoziţie în aer liber pe care au numit-o „Gânduri pentru România”. Au strâns în ea o mulţime de lucrări ale elevilor, desene, colaje, fotografii, versuri, legate de cele două evenimente istorice, realizate în câteva zile, pe care le-au expus pe gardul şcolii, invitând trecătorii să le privească.

Filmul expoziţiei în care au apărut şi copii recitând poezii dedicate României şi românilor cu dragoste de ţară a fost postat ieri pe pagina de Facebook a şcolii.

„Astăzi este ziua noastră, a tuturor, deci haideţi să ne bucurăm! Să lăsăm nedreptăţile şi supărările deoparte! La mulţi ani!” a fost mesajul video, din sufrageria casei, al unui elev de la „Miron Costin”.

Internetul este şi va fi, de altfel, încă o vreme, singurul canal prin care curge entuziasmul românilor suceveni din ţară şi a celor plecaţi în străinătate, la fiecare sărbătoare. Canalele de socializare abundă de câteva zile de mesaje de Ziua Bucovinei şi Ziua României ale oamenilor care au umblat în arhivele personale şi au repostat fotografii şi filmuleţe făcute în anii trecuţi, mărturii actualizate ale iubirii de ţară şi mândriei de român bucovinean.

Dar, totodată, sunt mărturii clare că şi în pandemie este loc în inimile lor nu doar de teamă şi îngrijorare, ci, mai ales, de speranţă pentru ziua de mâine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: