Moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost purtate prin întreaga eparhie

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în zilele de 23 şi 24 noiembrie a.c.,  după cum v-am mai informat,  s-a organizat un pelerinaj pe întreg cuprinsul eparhiei, cu sfintele moaşte ale Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

Evenimentul a fost anunţat iniţial într-un articol publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pagina oficială, sub semnătura PS Damaschin Dorneanul, episcopul-vicar.

Ţinând cont de faptul că nu a fost un pelerinaj în sensul obişnuit  al tradiţiei, el a fost organizat după o consultare atentă şi minuţioasă cu autorităţile locale şi judeţene, fixându-se întâi obiectivele de atins şi itinerarul.

Dacă primul pelerinaj de acest fel, organizat la începutul pandemiei şi binecuvântat de ÎPS Părinte Pimen, a însemnat purtarea în duh de rugăciune a sfintelor moaşte în toate cartierele sucevene şi în curtea Spitalului Judeţean, acum racla Sfântului Ioan a fost purtată prin numeroase comunităţi din cuprinsul judeţului.

Racla de argint cu sfintele moaşte şi icoana Sfântului Ioan s-au aflat pe o maşină împodobită sărbătoreşte cu flori şi covoare.

Soborul  de preoţi şi diaconi din Centrul Eparhial Suceava şi de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” a fost condus de PS Damaschin Dorneanul.

Mănăstirile Dragomirna, Bogdana, Marginea, Suceviţa, Gheorghiţeni, Putna, Sihăstria Putnei, Probota, Dolhasca, Cămârzani, Râşca sunt doar câteva din aşezămintele monahale unde  călugării şi măicuţele au întâmpinat sfintele moaşte cu prapori, cruci şi cântări bisericeşti, rugându-se fierbinte pentru sănătate şi ajutor.

Cele două spitale din Rădăuţi, Spitalul Fălticeni, Aşezământul „Sf. Leontie” pentru copii din Rădăuţi, aşezămintele pentru persoane defavorizate de pe lângă mănăstirile Buciumeni, Groşi, Asezământul „Sf. Andrei” Fălticeni, spitalele din Suceava, din Vatra Dornei, din Câmpulung Moldovenesc  etc. sunt locuri în care sfintele moaşte au fost aşteptate cu evlavie şi rugăciune.

De multe ori, oamenii aflaţi pe marginea drumului se închinau cu pioşenie la trecerea sf. moaşte şi le presărau calea cu flori.

Bisericile de mir au întâmpinat sf. moaşte în mireasmă de tămâie, sunet de clopote, cântări bisericeşti şi cu preoţi purtând Sf. Evanghelie.

Credincioşii aflaţi de faţă  le-au aşteptat cu flori şi lumânări aprinse.

Neputând însoţi Sfântul drag după tradiţie, parohienii din Horodnic au aşezat la poarta casei candele aprinse, icoane şi flori, puse în semn de mare drag şi preţuire, pe ştergare de Bucovina.

Cea de-a doua zi a pelerinajului s-a încheiat cu rugăciuni de mulţumire şi aşezarea sfintei racle sub baldachinul de piatră din Mănăstirea „Sf . Ioan cel Nou de la Suceava”. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: