Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă:

Ministerul Sănătăţii trimite la Suceava o cantitate insuficientă de medicamente pentru tratarea Covid-19

La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, ieri erau 212 cazuri confirmate de Covid-19, dintr-un total de 532 de pacienţi internaţi ieri şi un singur pat liber în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

Situaţia a fost prezentată plenului şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Suceava de medicul Alexandru Calancea, managerul general al Spitalului Judeţean, conform căruia defalcat pe forme de boală, nu se înregistrau persoane asimptomatice, în evidenţă fiind 17 suceveni cu forme uşoare ale maladiei. În schimb, a semnalat  dr. Calancea, erau internaţi 120 de pacienţi cu forme moderate, 57 cu forme severe, cât şi 19 cazuri foarte grave.

„Vedem o tendinţă de creştere a formelor medii, severe şi foarte grave în ultima perioadă” a accentuat managerul SJU Suceava. Conform acestuia, stocurile strategice de materiale şi dezinfectanţi sunt acoperitoare pentru maxim două luni şi jumătate, „existând comenzi în derulare”. În ceea ce priveşte medicamentele folosite la tratarea infecţiei cu SARS-CoV-2, la SJU Suceava este asigurat un nivel „satisfăcător” al acestora. „Ministerul Sănătăţii ne trimite o cantitate insuficientă în ultimul timp, pentru că ne confruntăm cu o creştere a cazurilor moderate, severe şi chiar foarte grave. Noi facem referate o dată la 3-4 zile către minister, dar răspunsul dumnealor este în funcţie de cantitatea pe care reuşesc să o importe şi de modul în care o repartizează, în funcţie de zonele cu incidenţă forte mare a acestor cazuri” a reliefat dr. Calancea.

Managerul general a ţinut să evidenţieze că o mare problemă o reprezintă şi lipsa medicilor. Dacă în ultimul timp s-a reuşit angajarea a 48 de cadre medii (asistente), în ceea ce priveşte medicii, deficitul nu poate fi acoperit la specialităţile ATI, Infecţioase, Pneumologie şi Medicină Internă. „Avem 42 de posturi scoase la concurs şi din nefericire pot să spun că doar 2 medici s-au înscris pe posturi ATI, un singur medic pe specialitatea de Pneumologie şi niciun medic la Boli infecţioase. Facem tot ce este uman posibil, în calitate de cadre medicale, să trecem cu bine de această perioadă pe care nu dorim să o mai întâmpinăm vreodată în viaţă” a subliniat dr. Alexandru Calancea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: