Pasiune lucidă

> Mălina Aniţoaei

Totul s-a schimbat şi, chiar dacă ai vrea să fii puternic, nimic nu mai poate fi ca odinioară. Oare ce ai face dacă ai şti că mai ai puţin de trăit? –   asta e întrebarea pe care, poate, ţi-ai pus-o măcar o dată. E o extravaganţă să te agăţi de un fir din tavan, de un cântec, de albastrul unui tablou, de o floare care seamănă mai mult cu sălbăticiunile din cimitire. Ei, şi? Până la urmă, chiar dacă te-ai refugia în alcool, tot te-ai dezmetici într-o dimineaţă. Ce-ar rămâne atunci? Ce-ai mai putea inventa? Acestor întrebări le-a răspuns, la timp de pandemie, pictorul rădăuţean Adrian Chidon Frunză.

De când a început nenorocirea, la Rădăuţi s-a instalat nedorit muţenia culturală. Adrian Chidon Frunză şi-a adunat curajos tablourile, apoi le-a expus la Galeria de Artă. În prima expoziţie, atmosfera părea fantomatică, ici-colo zărindu-se câte un pas rătăcit pe străzile din Maroc, printre clădirile exotice. Culorile îţi bucurau ochiul, înspăimântate de trezirea la viaţă, patina se căuta, sensurile erau ezoterice. A urmat o altă expoziţie, după ce Adrian Chidon Frunză s-a întors dintr-o nouă călătorie, încărcat cu emoţii de nestăpânit, cu tablouri  mai vii, mai îndrăzneţe. Înainte de toate, Adrian Chidon Frunză este pasionat de călătorie. Cucerit de lumea Orientului, pictorul redă în lucrările sale motive arhitecturale nonconformiste pentru ochiul familiarizat doar cu linia tradiţională. E greu să-ţi dai seama ce anume te subjugă în pictura lui Adrian Chidon Frunză;  ascensiunea emoţiei, detaliul care descifrează lumina vreunui portret, anamneza, iubirea, tristeţea? Nu există moarte în picturile artistului, nici resemnare, nici supunere. Aşa că privindu-le, îţi dai seama că lângă tine trăieşte un artist autentic, artistul care înfrumuseţează lumea ameninţată de hidoşenie, decădere. A expus, recent, şi câteva portrete surprinzătoare în dantelăria lor cromatică. Adrian Chidon Frunză merge la esenţa lumii în care a trăit mai bine de cinci decenii. I-am dedicat aceste rânduri, fără a nedreptăţi vreun alt artist expozant (Larisa Bodnar sau Rodica Nichiforiuc). Toate rândurile vin la timpul lor. Uneori, îmi trece prin minte că Adrian Chidon Frunză se trage din tagma marilor pictori ruşi. Acolo vezi pasiunea mereu lucidă.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: