PSD Suceava 2020

„Domn’ Doctor”, mulţumim!

Medicul Cristian Irimie a plecat ieri dimineaţă din această lume. Avea doar 67 de ani.

Când am primit această tristă veste, am avut în spatele ochilor un crop din cadrul în care am făcut cu el ultimul interviu, acum 2 ani, înainte de pensionare. În cabinetul încă şefului de secţie Obstetrică-Ginecologie al Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, perdeaua de la geamul întredeschis se mişcă uşor, iar în jur plutea un vag miros de ţigară, în timp ce doctorul citea ceva, aşezat pe un scaun.

Memorasem ordinea întrebărilor pe care urma să i le adresez şi voiam ca toate să se lege perfect, dar credeţi că a mai contat ceva din cele pregătite?

Medicul ginecolog Cristian Irimie a lucrat aproape 40 de ani în Spitalul Judeţean Suceava ca să aducă pe lume copii. Câţi? Nimeni nu i-a numărat, dar au fost mulţi tare. Medicul Cristian Irimie a mai fost, cam 3 ani şi jumătate, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi mulţi ani, până s-a stins, consilier local, dar politicianul din el n-a contat niciodată mai mult decât medicul care a fost.

 De ce medicul ginecolog Cristian Irimie a fost „altfel”? Pentru că, printre gemetele de durere ale mamelor care năşteau prunci, reuşea să fie relaxat, cald, de încredere. Dar şi pentru că era empatic, ştia să asculte şi cu el femeile se simţeau în siguranţă. Pentru că a fost un medic de „şcoală veche” care simţea pacientele nu numai din RMN-uri şi ecografii, ci şi din vorbă, cu mâinile, din ochi, din respiraţie, dar şi pentru că nu dădea doi bani pe doctorate luate de dragul titlului.

Poate că medicul Cristian Irimie a fost altfel pentru că a iubit şi-a respectat profesia căreia i s-a dedicat, despre care credea că trebuie aşezată în fruntea listei profesiilor din România. Poate şi pentru că nu a acceptat niciodată ca medicii să fie târâţi în conflicte murdare, deşi le-a recunoscut limitele şi greşelile.

Cristian Irimie a fost altfel. A fost „Domn’ Doctor”.

„Judecată asupra unui om, a unui profesionist o poate face doar unul mai deştept ca el. Poate că medicul acela a făcut greşeli, poate nu este un om prea cordial, dar, întotdeauna, un medic va da din el tot ceea ce poate şi ce ştie. Vă spun cu mâna pe inimă că, în 40 de ani de profesie, n-am văzut şi nici n-am auzit ca vreun medic să înfigă cuţitul într-un pacient, aşa că vreau să fie clar: niciun om, pacient sau nu, nimeni nu are dreptul să judece un medic” declara Cristian Irimie acum 2 ani, pentru „Crai nou”.

 Şi, dacă ar fi să adresez din nou un îndemn, să ridice mâna sucevencele care au născut un copil, doi sau trei ajutate de medicul Cristian Irimie. Gândurile lor de recunoştinţă ar fi nu doar cel mai mare „Mulţumesc”, ci şi calea luminată a doctorului Cristian Irimie pentru odihna veşnică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: