Botniţa contraatacă

Botniţa este simbolul mizeriei noastre politice: folosită de obicei pentru câini şi alte animale agresive, botniţa umană apare întâi la Zaharia Stancu în romanul „Desculţ“ (1948) fiind încuiată pe faţa culegătorului de struguri ca nu cumva înfometatul cică să atenteze la câteva boabe. Autorul voia să demonstreze astfel rapacitatea moşierilor, a arendaşilor şi „exploatarea omului de către om“. Ei, bine, îngrozitoarea botniţă umană este invenţia parşivă a proletcultistului Stancu, ea neexistând în altă parte, nici măcar în muzeele româneşti.

Şi cum manipularea perversă a „realismului socialist“ n-a murit, s-au găsit ipochimeni din aceeaşi speţă să readucă botniţa în atenţie tocmai acum când banala mască a devenit accesoriu salvator: toată suflarea se confruntă cu teribila pandemie care ar putea ucide sute de milioane de fiinţe omeneşti, lovind umanitatea tocmai în ce are ea mai de preţ, bucuria de a trăi şi munci împreună. Acum „botniţă“ a devenit biata mască folosită de cetăţeni pentru a se proteja de virusul ucigaş.

Cuvântul „botniţă“ este menit să provoace spaimă şi oroare, inducând ideea pierderii libertăţii şi a dreptului la opinie. Protestele împotriva măştii au izbucnit mai întâi în SUA, Germania, Franţa…, extinzându-se apoi şi în România. Se mizează pe susţinea subversivă a unor state precum Federaţia Rusă şi China, interesate în slăbirea democraţiilor occidentale şi lipsirea lor de conţinut.

În fond, chestiunea dreptului la viaţă şi la cuvânt e una simplă: oricine poate dispune cum vrea de propria soartă şi propriul trup atât timp cât dreptul său nu dăunează celorlalţi. Or tocmai aici este problema: marea majoritate a cetăţenilor doresc să-şi protejeze viaţa, iar o nesemnificativă minoritate gălăgioasă vrea să-şi impună voinţa asupra celorlalţi ca să nu şi-o protejeze şi să piară! Trebuie spus din capul locului că nu i-a obligat nimeni pe protestatari să trăiască cu masca pe figură când nu există pericolul de a-i infecta pe alţii, la fel de liberi ca şi ei.

Şi atunci, care este scopul protestelor? Să ne determine pe noi ceilalţi să refuzăm masca şi să acceptăm infectarea cu Covid-19 ca să putem muri demni, liberi şi să arătăm lumii întregi cât de viteji suntem noi şi că nu ne temem ca dreptcredincioşi şi urmaşi ai lui Decebalus per Scorilo ce suntem?

Nici vorbă! Asta e doar manipularea, iar în spatele ei se află, ca întotdeauna, formaţiuni şi interese politice ori economice, şi la alţii, şi la noi. Însă ca să aflăm cine vrea să profite de proteste, ne punem întrebarea: cui folosesc?

Mai întâi, protestele trebuie să inverseze trendul actual de scădere a bazinului electoral al stângii, creând prin proteste cât mai dure o mare emoţie publică, eventual o „lebădă neagră“, prin care se speră că avântul liberalilor la urne poate fi blocat. Acelaşi scop îl au protestele şi în Occident: Donald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkel… să piardă alegerile, iar stânga să se ridice din nou pe ruinele provocate de ea însăşi.

Că PSD şi alte formaţiuni politice de stânga vor să profite de „botniţă“ se vede cu ochiul liber: liderii şi activiştii lor vor să recupereze electoral segmentul celor nemulţumiţi de purtatul măştii şi de măsurile de distanţare fizică luate de autorităţile medicale, de aceea vin la proteste sau sprijină logistic cu de toate, autocare, oameni, steaguri, pliante…, cu promovare pe reţelele de socializare şi la televiziunile lor de casă, dar, cu toate eforturile năimiţilor, abia două sute de inşi au acceptat să-şi sacrifice viaţa ieşind la proteste fără mască. Semn că toată tevatura se va încheia odată cu alegerile, iar rezultatele s-ar putea să fie altele decât cele aşteptate.

Fiindcă electoratul din 2020 nu mai e dispus ca altădată să înghită iar şi iar manipulări ticăloase: în aceşti 30 de ani de „democraţie originală“ au înţeles aproape toţi de unde şi încotro bate vântul. Nu degeaba actuala majoritate parlamentară caută altă variantă, zbătându-se să bage ţara în criză prin mărirea aiuritoare a cheltuielilor bugetare, tocmai fiindcă influenţa „botniţei“ nu va putea schimba radical actualul trend electoral.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: