Candidaţi cu diplome, dar fără şcoală

Reiau tema unui articol din 2016 (Crai nou, 9 martie, Cotidianul, Revista 22…) prin care semnalam aceeaşi situaţie, politicieni fără formaţie intelectuală şi instrucţie dobândite prin şcoli serioase fie în ţară, fie în străinătate. Între timp însă lucrurile s-au degradat: un şi mai mic procent de politicieni, inclusiv dintre aceia numiţi în funcţii înalte, în care se cere competenţă maximă, beneficiază de diplome muncite, nu luate ori cumpărate de la fabrici de diplome. Nici nu trebuie să mai cauţi în altă parte ca să-ţi dai seama de ce lucrurile în România nu merg aşa cum ne-am dori, fiindcă nu se ştie carte şi, în aroganţa noastră, nici de la alţii nu învăţăm.

Ei, bine, dacă nimeni nu poate profesa ca medic, profesor, inginer, şofer, buldozerist, poliţist… fără diplome omologate, iată că pentru meseria de politician se poate profesa chiar şi fiind analfabet funcţional. Deşi posibilitatea de a greşi ca medic, profesor… nenoroceşte un număr mare de cetăţeni, posibilitatea de a greşi a unui om politic nenoroceşte o ţară întreagă. În această situaţie a ajuns România în anul de la Dumnezeu 2020.

Plecăm de la analiza CV-urilor majorităţii parlamentarilor noştri făcută de un specialist, Valeriu Nicolae, în care doar unu din cinci oameni politici are studii pe bune, ceilalţi afişându-se cu diplome de pe la universităţi supranumite „fabrici de diplome“ precum Universitatea Ecologică, Spiru Haret, Bioterra din Bucureşti, Vasile Goldiş din Arad, Valahia din Târgovişte, Institutul Social-Democrat Ovidiu Şincai, cele din Sibiu… şi alte „bombe“ pe bani din Bucureşti. Ca să nu mai adaug „academii“ de tipul Gabriel Oprea. Au fost numeroase cazuri când cei ce se credeau urmaşii medievalului Pico della Mirandola, ultimul învăţat care a putut studia tot ce elaborase omenirea până la el, urmau concomitent 3-4 facultăţi, participau la 2-3 masterate deodată şi lucrau la un doctorat pe deasupra, pentru a-şi umfla CV-ul. Numai că, stupoare! Colegii nu i-au prea văzut pe la cursuri, nici pe la examene.

Dar de ajuns au ajuns „mari“ oameni politici şi acum „conduc“ România chiar aşa, fără „permis“. Nu e de mirare că ţara merge şontâc-şontâc, că au scos şi scot legi proaste, prin care mai mult încurcă decât descurcă treburile ţării. Nu aşa s-a croit un sistem stufos de legi greu de aplicat, care se bat cap în cap, în condiţiile în care nu stăpânesc nici măcar limba română? Nu de aceea orice încercare de a face ceva în ţara asta poate fi blocată de te miri cine şi ce? În plus, neştiind măcar o limbă străină, n-au de unde afla cum este la alţii mai înaintaţi ca noi, de aceea n-au fost în stare să ne apropie de suratele noastre din UE. Comparaţi-i cu făuritorii statului naţional şi ai României moderne din perioada regilor Carol I şi Ferdinand, ca să percepeţi cauzele rămânerii noastre în urmă!

Situaţia o moştenim din epoca „tovarăşilor“ când, cu numai 3 (trei!) clase, puteai ajunge „academician şi savant de renume mondial“, când un inspector general din Ministerul Învăţământului mi-a venit „în vizită de lucru“ la şcoala unde lucram şi mi-a cerut nici mai mult, nici mai puţin decât „procesul de învăţământ“! Un analfabet sadea, însă plin de importanţă.

Mai adăugaţi lipsei de carte şi indolenţa, lenea, reaua-voinţă ca să înţelegeţi de ce hoţii şi corupţii, clanurile de interlopi le râd în nas oamenilor cinstiţi şi harnici, de ce miliardele de euro furate nu pot fi recuperate, de ce marii granguri prinşi cu furăciuni colosale dispar din ţară exact atunci când trebuie să fie arestaţi. Mai luaţi aminte la legile cu dedicaţie pentru a legaliza furtul, corupţia şi pentru a-i scăpa pe infractori de pedeapsă.

Acum se apropie alegerile, iar pe listele de candidaţi s-au strecurat, ca de fiecare dată, foarte mulţi inşi certaţi cu legea, foarte mulţi cu condamnări pentru corupţie, fiindcă legea le dă dreptul să aleagă şi să fie aleşi până la condamnarea definitivă. Ca şi cum ar fi pierit toţi oamenii cinstiţi şi corecţi din România. Poate de data aceasta deschidem ochii mai bine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: