Păzea ! PSD schimbă foaia !

Deocamdată schimbarea (la faţă) e doar în vorbe şi a survenit la un Congres online, iar confirmarea faptică, dacă va veni, ar putea avea nevoie de multe luni şi chiar mulţi ani. Câteva hotărâri ale Congresului, dacă ar fi puse în lucru, ar putea bulversa bazinul electoral al stângii pesediste, ducând fie la naşterea unei social-democraţii noi, cu adevărat europene, de care ţara are mare nevoie, fie la lenta dispariţie a celui mai mare partid românesc.

Fiindcă înjumătăţirea numărului de opţiuni electorale ale PSD în numai trei ani a fost cauzată de greşeli grave de poziţionare pe eşichierul politic, făcând din leadershipul partidului o entitate complet nefrecventabilă la nivel european şi internaţional: atitudinea antieuropeană şi antijustiţie, revenirea la naţionalismul şi suveranismul ceauşiste în epoca Dragnea, preferinţa pentru reevaluarea autarhiei de tip Putin-Erdogan şi copierea iliberalismului pus în operă de Viktor Orban.

A se observa că dimensiunea electorală a elementelor ideologic-doctrinare de mai sus coincide cu cifrele actuale din sondaje, adică undeva în jurul a 18-22%, ceea ce îi sperie pe noii aleşi în fruntea partidului; în consecinţă, au considerat că e nevoie de o sincronizare cu social-democraţia europeană, o deschidere spre nou, adică spre reformă. Aşa s-au născut cele câteva propuneri, noile opţiuni politice: PSD va deveni cică principalul partid pro-Justiţie, adică anticorupţie(!), iar bazinul său electoral trebuie să vizeze în primul rând clasa de mijloc, una ipotetică sau abia născândă în România, vinovatul principal de această stare fiind tocmai PSD, cel ce a urât din capul locului capitalismul şi economia de piaţă.

De asemenea, partidul cică va abandona vechiul mod de a se raporta la deficienţele guvernamentale, insistând mai mult pe construcţia de proiecte de dezvoltare a României, iar în plan european, partidul se va reintegra în mişcarea pansocialiştilor europeni. Aceia care i-au tras mereu de urechi în vremea abuzurilor cu Justiţia ale voievodului Dragnea.

Abandonează PSD stânga şi mulţimea săracilor, a asistaţilor sociali, a pensionarilor cu venituri mici şi medii, a generaţiei de peste 65 ani, tocmai rezervorul lor nesecat de voturi de 30 de ani? E greu de crezut fiindcă aceste segmente electorale au constituit masa de manevră a stângii, fidelizată mereu prin mită electorală, prin promisiuni de creştere a veniturilor şi a ajutoarelor, a facilităţilor guvernamentale. În lipsa puterii executive, PSD face acum pomenile respective prin legi date din Parlament, substituindu-se Executivului cu ajutorul CCR.

Că PSD nu se poate elibera de imaginea deplorabilă provocată de epoca Dragnea şi de arestarea acestuia este realitatea degajată de rezultatele Congresului: au fost lăsaţi în rezervă doar cei ce au făcut harcea-parcea legile Justiţiei pentru a-l scăpa de puşcărie pe Liviu Dragnea, adică Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, dar a ajuns al doilea lider autorul celebrei OUG 13, Sorin Grindeanu; sunt tot în frunte oamenii măriei sale Dragnea, adică Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose, cel alungat de Dragnea, Dan Nica, cel compromis…

Or o reformă, o înnoire din temelii a unui partid se face cu oameni noi. Oameni de care PSD, ca şi alte formaţiuni politice, duce lipsă. Aşa se întâmplă când liderul suprem îşi teme scaunul: nu suportă în juru-i decât yesmeni. Acum se apropie alegerile, iar partidul defilează cu personaje trecute, uitate, compromise precum Mitică Dragomir, Petre Roman, Anghel Iordănescu, Cornel Dinu… E clar că ideea de reformă, de înnoire e vorbă de clacă, bună de prostit lumea.

În aceste condiţii, să recunoaştem că schimbatul foii rămâne un simplu deziderat, vânturat în spaţiul public cu speranţa sporirii numărului de voturi. Cum s-a ajuns ca ditai partidul să nu poată veni în faţa electoratului cu „măreţele realizări ale fostelor guvernări“? Ei, întrebarea asta ar trebui pusă celor ce au terfelit imaginea PSD în războaie aiurea, când cu UE, când cu Justiţia…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: