De vorbă cu cititorii

Stancu Mihai – Vatra Dornei: „Ne-am bucurat mult când au venit străinii la noi cu multinaţionalele lor. Credeam că sunt afacerişti serioşi, respectabili, oneşti, care ne vor oferi un preţ civilizat pe lapte, dar nu a fost deloc aşa. Iar acum şi-au luat catrafusele şi s-au dus, ca să ne falimenteze singura activitate din care ne câştigam traiul.

La Rădăuţi, cei de la Alexandrion, dacă nu mă înşel, au făcut la fel. După ce au cumpărat Fabrica de Spirt, unde promiteau investiţii şi retehnologizare, au închis-o chiar a doua zi, şi acum este în deplină şi totală rugină şi părăsire, fiindcă nu doreau concurenţă.

A fost o lecţie, să-i spunem, dar statul, conducerea judeţului, de ce nu au luat măsuri de protecţie? Adică, în contractul de vânzare, să introducă şi nişte clauze, astfel ca angajaţii localnici şi producătorii să fie la adăpost de asemenea practici banditeşti. Acum, ce să facem? Prinde orbul, scoate-i ochii. S-au dus, cu firmă cu tot, ţepeni, scrobiţi, ca nişte domni ce erau, n-au privit în urmă, pentru ei nu există regrete, ci doar interese şi priorităţi.

Pe vremuri, bazinul Dornelor se mândrea cu multe. Aveam staţiune balneară la Vatra Dornei, cu izvoare de borcut, unde beai apă minerală GRATIS, plute, păstrăvi şi lostriţe pe Bistriţa, sulf în Călimani, uraniu la Crucea, vite şi oi peste tot, păduri cu nemiluita.

Astăzi, după trei decenii de libertate şi treisprezece ani în Uniunea Europeană avem Covid-19, mineriada lui Dragnea, pe 10 august, munţi fără păduri, păşuni fără animale, şomaj cât cuprinde şi promisiuni de mai bine, deşi bine nu ne-a fost niciodată. La ce să ne aşteptăm?”

Ne putem aştepta la orice. Dar, spre nefericirea noastră, nimic n-o să se întâmple din ceea ce candidaţii vor promite. Fiindcă, istoric, nimeni nu s-a ţinut de cuvânt şi nu cred că va exista un început în acest sens.

Ca peste tot, şi la Suceava, se impune resetarea tuturor instituţiilor, fiindcă le-a prins cocleala şi nu vor mai străluci niciodată. Apropos, ştiţi pe cineva care vinde dinamită rămasă de la minerit? Cică, e bună la… curăţat.

Dorul Dobre – Păltinoasa: „De zece ani vin regulat în Bucovina, unde îmi petrec cu familia o bună parte din concediul de odihnă. Aşa am făcut şi anul acesta, dar am fost foarte dezamăgit, fiindcă oamenii de aici au înţeles să iasă din criza produsă de coronavirus prin creşterea exagerată a preţurilor la absolut orice. Din cauze obiective şi de înţeles, serviciile şi produsele oferite acum au standarde minimale, dar scumpirea bruscă şi nejustificată a lor îţi lasă un gust amar, fiindcă nu are fundament, logică, explicaţie morală. Şi doar sunt aceeaşi oameni, ne cunosc de ani şi ani, am legat chiar şi o relaţie de prietenie cu ei.

Crede cineva că urcând preţurile o să scadă din pagubă? Mă îndoiesc. Anul ăsta am fost păcălit, dar la anul nimeni nu mă mai vede prin zonă. Mă voi reorienta spre Maramureş, unde am auzit că oamenii sunt mai echilibraţi şi gospodari.

Sunt regăţean, din Ialomiţa, avem şi noi coronavirus, dar am păstrat aceleaşi preţuri la legume, lactate, carne, servicii. Aici este cu totul altfel. De ce?”

Haideţi să vă explic cum stau lucrurile. Fiecare creştin, încă de la naştere, are dreptul să poarte un neuron în cap. Cu el îşi face intrarea în viaţă, primindu-l de la Tătucul Ceresc. Dar ce face mai târziu cu acest neuron, e treaba lui. Unul şi-l plimbă în lesă pe stradă, ca să se fudulească în faţa vecinului, altul îl pune să gândească. Şi mai sunt unii, care îşi scot neuronul din cap, fiindcă e stingher şi îi încurcă. Cred că aţi nimerit vreun proprietar de pensiune din ultima categorie. Sau din prima. Cine ştie?

  1. V. – loco: Mă găsiţi amuzant şi vreţi să ştiţi dacă, în timpul liber, nu organizez cumva pelerinaje la mormântul părintelui Arsenie Boca. Nu! Şi, de altfel, niciunde. Abia reuşesc să ajung acasă, singur şi fără să mă rătăcesc.

IOAN T. LAZĂR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: