În perioada stării de urgenţă

Serviciile de dezinfecţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă au fost atribuite cu încălcarea Legii achiziţiilor

> Spaţiile medicale au fost dezinfectate de către un operator care nu deţinea certificarea Direcţiei de Sănătate Publică privind conformitatea cu normele de igienă şi sănătate publică

> Teste în valoare de 203.000 de lei oferite gratuit de Primăria Suceava nu au fost înregistrate în contabilitate, cele 10 ventilatoare, 1.000 de combinezoane şi 10.000 de măşti fiind trecute la o valoare estimată

O serie întreagă de nereguli a depistat Camera de Conturi Suceava în urma Controlului modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Astfel, potrivit Deciziei nr. 126/145 din 20 iulie 2020 a instituţiei sucevene, în urma verificării modului de intrare în patrimoniu şi evidenţiere contabilă a resurselor materiale constând în echipamente şi materiale sanitare primite cu titlu gratuit, din sponsorizări şi donaţii, s-a constatat că nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă 2.000 de teste pentru diagnosticarea moleculară Real Time PCR, în valoare de 202.957 de lei, oferite gratuit de municipiul Suceava, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 94 din 13 aprilie 2020.

Denaturarea rulajelor şi soldurilor contabile reprezintă consecinţa abaterilor de la legalitate şi regularitate

De asemenea, echipa de control a Camerei de Conturi Suceava a descoperit că echipamentele şi materialele date în folosinţă gratuită de către Primăria Suceava, respectiv cele 10 ventilatoare tip „Oxivent Oxi 4”, 1.000 de combinezoane de protecţie TNT şi 10.000 de măşti de protecţie au fost înregistrate în contabilitate la o valoare estimată, deoarece, la data transferării, HCL nr. 93 din 03 aprilie 2020 şi HCL nr. 105 din 8 mai 2020 încă nu fuseseră comunicate SJU. „Abaterea a fost generată de condiţiile epidemiologice de la nivelul Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava şi de lipsa unor proceduri de control intern care să reglementeze circuitul documentelor în astfel de situaţii” se subliniază în decizia Camerei de Conturi. Conform sursei citate, consecinţa abaterilor de la legalitate şi regularitate o reprezintă „denaturarea rulajelor şi soldurilor contabile”.

Pe de altă parte, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava serviciile de dezinfecţie s-au achiziţionat în mod direct, deşi valoarea acestora depăşea 135.060 de lei, prag valoric prevăzut de Legea achiziţiilor publice, până la care entitatea putea atribui contractul în acest mod. Totodată, nu s-au respectat etapele de planificare, pregătire şi atribuire a contractului achiziţie publică pentru serviciile de dezinfectare a spaţiilor medicale, SJU achiziţionând, tot în mod direct, un aparat mobil de ventilare, cu toate că, prin Programul anual al investiţiilor publice, avea prevăzută achiziţionarea a 5 aparate de ventilare artificială. Potrivit Deciziei nr. 126/145 din 20 iulie 2020 a Camerei de Conturi Suceava, serviciile de dezinfecţie a spaţiilor medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au fost făcute de către un operator economic care, fără a deţine certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică de către Direcţia de Sănătate Publică, desfăşura activităţi de utilizare a produselor biocide pentru dezinfectare în spaţiile utilizate de populaţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: