Pe durata stării de urgenţă

Şase angajaţi ai Spitalului Judeţean Suceava au încasat plăţi necuvenite pentru compensarea zilelor libere

 >Prejudiciul este de 17.000 de lei, în intervalul 16 martie-31 mai înregistrându-se 47 de cereri pentru compensarea liberelor care trebuiau acordate în vederea supravegherii copiilor, valoarea drepturilor totalizând 539.597 de lei

Camera de Conturi Suceava a constatat la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava angajarea unor drepturi salariale necuvenite în cazul a 6 salariaţi beneficiari ai Legii nr. 19 din 14 martie 2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor, în scopul supravegherii copiilor, pe fondul închiderii temporare a unităţilor de învăţământ şi în condiţiile în care celălalt părinte nu beneficiază de zile libere, respectiv de concediu de odihnă, concediu fără plată sau şomaj tehnic. Întrucât personalul din unităţile sanitare publice nu poate primi zile libere, acesta are dreptul la un maximum de 75% din câştigul salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat în anul 2020, cel de 5.429 de lei. Potrivit Raportului privind controlul modului de gestionare a resurselor pe perioada stării de urgenţă, până la momentul verificărilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă achitase 47 de cereri pentru compensarea zilelor libere acordate personalului angajat, în intervalul 16 martie – 31 mai, valoarea acestora totalizând 539.597 de lei.

Conform sursei citate, prejudiciul cauzat de cei 6 angajaţi plătiţi pe nedrept s-a ridicat la 17.030 de lei, din care 16.655 de lei reprezintă cuantumul brut al majorărilor salariale acordate nelegal în perioada stării de urgenţă, iar 375 de lei sunt contribuţii asigurătorii pentru muncă. Camera de Conturi a dispus verificarea în totalitate a operaţiunilor economico-financiare privind cheltuielile de personal acordate în perioada stării de urgenţă, stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia în toate cazurile în care s-au decontat nelegal majorări salariale, inclusiv cele de drepturi salariale necuvenite reprezentând majorarea salariului în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, chiar dacă al doilea părinte avea zile libere.

Valoarea cheltuielilor suplimentare de personal angajat de Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în perioada stării de urgenţă determinată de epidemia de Covid-19 se ridică la 6,53 de milioane de lei, la data controlului fiind decontată suma de 3,25 de milioane de lei, din care 2,84 de milioane de lei din Fondul Naţional unic de asigurări sociale de sănătate, iar 410.850 de lei din bugetul de stat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: