Campioni la bătut pasul pe loc

Acum vreun an, dacă nu mă înşel, a început marea ofensivă împotriva pensiilor speciale, iniţiativă salutată şi sprijinită de mai toate partidele politice parlamentare, cam aceleaşi care stabiliseră instituirea lor prin 2001, apoi 2004, 2007 şi, în final, 2016. (Vedeţi câtă perseverenţă în dărnicie au avut parlamentarii noştri? n.a.)

Şi toţi strigau că este incorect, imoral şi păgubitor pentru buget ca o mână de oameni să încaseze cât restul pensionarilor ţării, aşa că Parlamentul a fost cuprins de frenezia „reparaţiei” şi a votat impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşeau… 7000 lei.

Nu era cine ştie ce, dar nici această „ciobire” minoră nu a funcţionat, fiindcă Avocatul Poporului (ce bătaie de joc şi cu această instituţie!) s-a sesizat din oficiu şi a contestat la CCR lucrarea colegilor parlamentari. Iar domnii judecători, ca de obicei, vor vota împotriva tăierii pensiilor de care beneficiază chiar ei. Aşa că s-a dus pe apa Sâmbetei impozitarea….

Dar să nu disperăm. Mai există şi alte „găuri negre”, în care dispar sume importante de bani. De exemplu, tăierile ilegale de lemn (cam 20 de milioane de metri cubi anual), niciodată stopate în mod real printr-o lege eficientă, deşi se „tatonează terenul” de 30 de ani. La această activitate profitabilă, chiar dacă nimeni nu recunoaşte oficial, judeţul Suceava este fruntaş.

De sute de milioane sunt şi balastierele, fără număr, pe tot cursul râului Suceava, dar şi pe celelalte ape, unde nimeni nu contabilizează cât s-a scos şi pe ce bani s-a vândut, fiindcă cele mai multe tranzacţii se fac la „negru”.

Şi ar mai fi reducerea numărului de bugetari, promisă de toţi, care a dat frisoane multora. În final, s-a dovedit a fi o „alarmă falsă”, pentru că angajaţii la stat au sporit ca număr, iar lefurile lor au explodat, pur şi simplu, în defavoarea sectorului privat.

Şi lista activităţilor cu „scăpări” de impozitare sau „interesante financiar” poate continua, pentru că sistemul nostru legislativ este făcut şi gândit să văduvească bugetul în favoarea individului isteţ, numit „întreprinzător”.

Fireşte, toate activităţile, legale şi ilegale, sunt în atenţia instituţiilor centrale ale statului, dar şi ale Parlamentului, care legiferează tot felul de chestiuni, însă fără eficienţă, din cauza contestării lor ulterioare. Fiindcă, aşa cum spuneam şi în titlu, suntem campioni la bătut pasul pe loc. Nu din neştiinţă, ci deliberat şi bine gândit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: