Dr. Radu Ciornei, cercetător sucevean specialist în imunologie:

Un pacient confirmat pozitiv la SARS-CoV-2 nu este neapărat o persoană care poate contamina

Dr. Radu Ciornei, cercetător în cadrul USV şi specialist în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că o persoană care este confirmată pozitiv cu infecţie SARS-CoV-2 nu este neapărat şi o persoană contagioasă.

El a spus că prin analizele care se fac nu se măsoară infecţiozitatea, ci dacă persoana respectivă are părţi din virus, mort sau viu, în gât.

„La un om testat pozitiv noi nu măsurăm infecţiozitatea sa, ci măsurăm dacă are bucăţi de virus în gât. Viu sau mort. Oamenii pot elimina bucăţi de virus din plămâni. De exemplu, un om s-a vindecat. Două zile la rând face teste negative. După zece zile, el poate să elimine virus mort din plămâni, iar testul său este pozitiv. Dar el nu mai poate infecta pe nimeni” a explicat cercetătorul.

El a menţionat că modalitatea de a şti clar dacă omul este contagios este să fie prelevată cultură din exudatul faringian şi să fie cultivată.

„Dacă virusul se cultivă, înseamnă că virusul e viu şi omul acela poate contamina pe alţii” a precizat dr. Radu Ciornei.

El a subliniat că nu este deontologic să nu se spună oamenilor, deoarece un test pozitiv nu înseamnă neapărat că ai virusul viu în tine, ci că poţi să ai doar bucăţi de virus mort.

Ciornei consideră total defectuos modul de raportare făcut de Grupul de Comunicare Strategică şi crede că ar trebui să se prezinte numărul de noi teste făcute (şi nu retestările) şi câte dintre acestea sunt pozitive. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: