Primăria Suceava se împrumută cu 6 milioane de euro de la BCR

>„Există acordul de la Comisia de Împrumuturi, Primăria Suceava neavând vreun fel de problemă la gradul de îndatorare, care este de circa 15%” susţine Ion Lungu, primarul Sucevei > Conform unei HCL, de cofinanţare locală au nevoie 10 obiective de investiţii, cea mai mare contribuţie fiind plata TVA la proiectul european de achiziţionare a autobuzelor electrice

 Creditul bancar în valoare de 27,71 de milioane de lei (aproximativ 5,8 milioane de euro) pentru cofinanţarea proiectelor europene din exerciţiul financiar 2014-2020 a fost licitat, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

A fost depusă o singură ofertă, cea din partea Băncii Comerciale Române (BCR), şeful executivului sucevean exprimându-şi speranţa că respectivul contract va fi semnat în timp cât mai scurt.

„Sper ca această ofertă să fie eligibilă, să încheiem cât mai repede acordul de finanţare, în aşa fel încât să ne pregătim pentru achiziţiile mari, acolo unde este nevoie de aceşti bani. Este vorba despre o sumă foarte importantă, de circa 6 milioane de euro, care este necesară pentru achitarea TVA, bani pe care îi vom recupera de la Ministerul de Finanţe, însă trebuie să îi plătim, în principal atunci când vin autobuzele” reliefează ocupantul fotoliului administrativ din Areni.

De suport financiar local au nevoie zece obiective de investiţii, cea mai mare contribuţie fiind la proiectul „Sistem integrat de transport public ecologic”, calculată la 14,67 de milioane de lei. Conform unei hotărâri a Consiliului Local, ca mărime a contribuţiei financiare a reşedinţei de judeţ la materializarea proiectelor cu bani europeni urmează, în ordine descrescătoare, „Achiziţionarea autobuzelor electrice” prin MDRAP – 7,99 de milioane de lei; „Unitatea de învăţământ pentru preşcolari din zona centrală” – 1,99 de milioane de lei; „Creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei” – 1,77 de milioane de lei. Pe lista cu obiectivele de investiţii cofinanţate din creditul care urmează a fi contractat erau înscrise, de asemenea, „Construirea grădiniţei din cartierul Burdujeni”; „Revitalizarea spaţiului urban”; „Reabilitarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Tehnic «Petru Muşat»”; „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale prin consolidarea şi modernizarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară; „Centrul multifuncţional Iţcani”; „APLICAT – Administraţie Publică Locală Informatizată şi Accesibilă Tuturor“.

Creditul este unica soluţie

„Noi angajăm aceşti bani, nu este obligatoriu să îi cheltuim, dar trebuie să avem asigurată partea de cofinanţare, la momentul implementării efective a proiectelor” evidenţia Ion Lungu. Potrivit cerinţelor iniţiale, creditul, cu o maturitate de maxim 15 ani, ar urma să aibă o perioadă de graţie de 3 ani, serviciul datoriei publice locale totale fiind estimat, pentru perioada 2019-2035, la un nivel curent cuprins între 12,12%, în 2019, şi unul maxim de 14,97%, în 2023. Reamintim că Ministerul Finanţelor Publice nu a venit cu o soluţie în ceea ce priveşte constituirea unei linii speciale de creditare a primăriilor care au angajate proiecte cu finanţare europeană şi care sunt obligate să asigure propria contribuţie financiară la implementarea acestora. În aceste circumstanţe, alternativa este contractarea unui credit intern. „Există acordul de la Comisia de Împrumuturi, Primăria Suceava neavând vreun fel de problemă la gradul de îndatorare, care este de circa 15%. Totuşi, trebuie precizat că aceste credite pentru cofinanţarea proiectelor europene nu afectează gradul de îndatorare şi nici nu se socotesc la deficitul bugetului de la Ministerul de Finanţe, la gradul de împrumut” a explicat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: