O întrebare chinuitoare

Criza bugetarilor va însemna şi sfârşitul pilelor?

Conform estimărilor avansate de specialişti, România depăşise cu succes primul vârf de infectări cu Covid-19 şi se îndrepta acum spre etapa de relaxare mult aşteptată. Dar n-a fost să fie bucurie şi soare pe uliţa noastră, fiindcă o veste năprasnică a zdruncinat brusc liniştea bugetarilor Patriei: s-au terminat banii de salarii şi mulţi urmează să fie daţi afară! Da, chiar aşa. La fix jumătate din exerciţiul bugetar, vistieria s-a golit. De ce?

Pentru că aparatul administrativ, în pofida oricărei logici şi necesităţi, a crescut şi creşte în fiecare zi cu noi funcţionari, unii fiind aduşi de partid, alţii de familie şi prieteni, fiindcă nu se cade ca unchiul să fie director, iar amanta, nepotul şi finul şomeri.

Apoi, a intervenit şi o „Cutie a Pandorei”, deschisă de Liviu Dragnea. Actul normativ prin care se dădea libertate fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT) să-şi fixeze baremul de salarii după pofta inimii. Şi edilii locali au poftit la cel puţin zece mii de lei, ca să nu se încurce în mărunţiş.

Adevărat, în ultimii ani, ţara a făcut progrese tehnologice mari, instituţiile s-au informatizat, dar numărul funcţionarilor nu a scăzut, deşi în această direcţie ar fi trebuit să ne îndreptăm. S-au înfiinţat o mulţime de noi departamente, cu directori, adjuncţi, consilieri, secretare şi referenţi, toţi având salarii astronomice, deşi nu fac absolut nimic. Acum, cine va pleca acasă? Cel pus la muncă zi de zi sau pila angajată cu ordin de sus?

De ceva vreme se tot discută despre meritocraţie şi eficienţă, dar numai atât. Paşi concreţi în această direcţie nu s-au făcut şi nici nu se întrevăd. De aceea, este greu de estimat ce se va întâmpla.

Mulţi vorbesc deja despre o ieşire în stradă a bugetarilor. Care, probabil, se vor bate cu scutierii. Şi cam atât. Apoi, să nu uităm că în toamnă ar trebui să crească pensiile la vreo 4 milioane de oameni. Iar prin vistierie bate vântul. Ce ne aşteaptă, în afară de valul doi de Covid? Falimentul general? Anarhia?!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: