Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (1)

Motto: „În somn uiţi drama vieţii tale, uiţi complicaţiile şi obsesiile, aşa încât fiecare deşteptare este un început nou de viaţă, este o speranţă nouă.” (Emil Cioran)

 „Democraţia” ciumei. Informaţiile presei (în timpul holerei din 1873 din Transilvania – n.a.) sunt uneori contradictorii, şi atunci prezentându-se situaţia când disperată, când liniştitoare. Se încearcă tratarea cu tact a împrejurărilor pentru a se evita panica populaţiei. Toate broşurile dau asigurări că o viaţă echilibrată („ferirea de excese”), o igienă corespunzătoare şi ocolirea unor alimente sunt garanţii sigure în evitarea bolii. Cu toate acestea, măsurile cerute cu scopul de a se atenua cauzele favorabile extinderii molimei erau practic imposibil de îndeplinit, datorită nivelului precar de existenţă. Aceasta e o explicaţie a mortalităţii mai grave la populaţia cu nivel de viaţă mai scăzut datorită regimului alimentar deficitar, muncilor obositoare, alcoolismului, condiţiilor improprii de locuire. Astfel că, spre deosebire de ciumă, unde cea mai prezentă impresie a contemporanilor a fost universalitatea contagiunii – în sensul că nici cei bogaţi şi puternici nu scapă, având caracteristica de a fi (ce oroare! – n.a.) – „democratică” – holera, alături de tifos sau febrele tifoide, este o epidemie foarte strâns asociată factorilor sociali, sărăciei” (Ofelia Mora, UBB Cluj-Napoca).

Ignoranţă. „O măsură care a însoţit şi epidemiile anterioare a fost (în timpul ciumei ce a afectat Londra începând cu 1665 – n.a.) uciderea animalelor de casă, între care câinii şi pisicile au fost bănuite de a fi transmiţători ai bolilor. După unele surse, la Londra au fost ucise animale de casă şi după ce epidemia s-a terminat. Uciderea animalelor comunitare a fost urmată de măsuri prohibitive luate împotriva animalelor domestice. Hingherii au declarat că au ucis în jur de 4380 de câini, consideraţi, după propriile păreri, purtători ai bacilului. Doar în 1669 ar fi fost stârpiţi în jur de 40.000 de câini şi de cinci ori pe atâtea pisici (Delumeau). În schimb, nimeni nu a acuzat şobolanii că ar fi putut vinovaţi de a găzdui bacilul mortal! Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, cauzele epidemiei nu au fost studiate ştiinţific, fiind puse pe seama unor conjuncturi astrale funeste, a unor emanaţii putride ale solului sau apei. Inevitabil – scrie J. Delumeau – precauţiile erau simpliste: stropirea cu oţet a lucrurilor pe care oamenii puneau mâna, aprinderea focurilor purificatoare, dezinfectarea hainelor cadavrelor sau interioarelor cu parfumuri, fumuri, pucioasă, circulaţia pe străzi cu măşti (cele mai obişnuite în formă de cap de pasăre cu ciocul umplut cu diferite substanţe mirositoare).” (Radu F. Bruja, „Epidemia de ciumă de la Londra din anii 1665-1666”).

Moaşte. „Dionisie Eclesiarhul, în «Cronograful Ţerei Rumâneşti», referindu-se la prima domnie valahă a lui Alexandru Moruzi Voievod (1793 – 1796), menţionează faptul că «fost-a în zilele acestui Domn mare omor de ciumă, murind în Bucureşti zece mii de oameni, bărbaţi, mueri, bătrâni şi tineri, după arătarea cu catastişe de către vătaşii cioclilor, asemene şi la Craiova a murit ca la doauă, trei mii, şi se întinsese boala ciumii prin toate oraşele şi satele ţerii». Petrache logofăt menţionează la 31 octombrie 1795, într-o însemnare din epocă, că, fiind boala ciumii în toată Ţara Rumânească, «s-au spart toate oraşele». Populaţia (mai cu seamă cea urbană, care dispunea de resursele financiare necesare) se refugiază din calea epidemiei de ciumă (din anul 1795), încercând să se pună la adăpost la mănăstirile retrase din munţi sau în alte locuri îndepărtate. «Dumnealui medelniceru Costache Otetelişanu şi dumnealui vistieru Anghel au venit la leat 1795 aici la sfânta mănăstire Coziia, pentru ciumă, ce era într-acea vreme». Depăşite (ca de fiecare dată) de situaţie şi speriate de amploarea pe care o cunoaşte epidemia de ciumă din anul 1795, autorităţile se hotărăsc în cele din urmă să acţioneze pentru stoparea flagelului prin aducerea moaştelor Sf. Visarion, considerat a fi tămăduitorul ciumaţilor. Conform însemnării lui Manole «erodiacon zugrav» din mahalaua Silvestru, la 12 iunie 1795, «a venit sfântul cap al sfântului Visarion al doilea rând în Bucureşti, adus fiind de poliţie cu multă cheltuială pentru frica ciumii»”.

Secretomanie. Potrivit unor estimări neoficiale, numărul morţilor din China s-ar situa între 50 000 şi 100.000. Cifrele au fost publicate într-un articol din cotidianul „Libération” din 12 aprilie. Alte date sugerează 2-3 milioane de morţi. Potrivit datelor publicate de autorităţile din China, numărul utilizatorilor de telefoane mobile a scăzut cu 21 de milioane, la nivelul întregii ţări. Cifrele se referă la perioada de la startul epidemiei şi până pe 1 aprilie (să fie vorba de o tipică „păcăleală” chinezească? – n.a.). „Nivelul de digitalizare este foarte ridicat în China. Oamenii nu pot supravieţui fără un telefon mobil” a declarat Tang Jingyuan, un comentator politic pentru China. „Lucrurile legate de guvern, pensii şi securitate socială, cumpărarea de bilete de tren, cumpărături… dacă cetăţenii doresc să le facă, trebuie să utilizeze telefoane mobile” a adăugat acesta. „În prezent, nu cunoaştem detaliile (şi nici „adevărul adevărat” – n.a.). Dacă doar 20% din conturile de telefonie mobilă ar fi fost închise pentru că utilizatorii au murit din cauza virusului Wuhan, numărul deceselor ar fi de 4 milioane” a afirmat acesta. „Regimul chinez cere tuturor chinezilor să folosească telefoanele mobile pentru a genera un cod de sănătate. Doar dacă-l au li se permite să se mute altundeva în China. Este imposibil ca o persoană să funcţioneze fără telefonul mobil” a întărit comentatorul. (Voxbiz.ro).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: