Chiar şi-n vremuri de pandemie clopotele Putnei bat pentru Mihai Eminescu

În pofida perioadei tulburi prin care trecem, Societatea Scriitorilor Bucovineni (preşedinte de onoare monahia Elena Simionescu şi proaspăt preşedinte Alexandru Ovidiu Vintilă) a avut lăudabila iniţiativă de a comemora, la Mănăstirea Putna, în faţa bustului eminescian, ziua trecerii la cele veşnice a poetului nostru nepereche.

Manifestarea a debutat cu depunerea unei jerbe de flori şi a câtorva candele aprinse din partea SSB. Din micul convoi care a intrat în curtea mănăstirii au făcut parte stavrofora Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, monahia Elena Simionovici, de la acelaşi locaş sfânt, ziarista Doina Cernica, scriitorii Al. Ov. Vintilă şi Mircea Aanei, prof. univ. Carmen Balan de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Alis Niculică, doctor în istorie. Din partea gazdelor au participat părintele-stareţ Melchisedec, părintele Dosoftei şi alţi călugări.

Luând cuvântul, monahia Elena Simionescu, cea care a fost cu ideea organizării acestei comemorări, a subliniat, în fraze emoţionante, preţuirea şi recunoştinţa pe care i le datorăm genialului M. Eminescu, pe care îl consideră un sfânt al literaturii române. În acest sens, a remarcat că anul acesta ziua de 15 iunie a căzut, în mod fericit, între două importante sărbători religioase: Duminica Tuturor Sfinţilor şi Duminica Sfinţilor Români.

În continuare, scriitoarea Doina Cernica a prezentat în cuvinte frumoase cartea „Argus şi slugile sale (Cei care au făcut să moară Eminescu)” de Vadim Bacinschi, apărută la Editura „Serebia” din Chişinău. Autorul trăieşte în Odesa, este jurnalist şi mărturiseşte că a scris această carte din revoltă faţă de cei care i-au adus sfârşitul lui M. Eminescu. Cartea beneficiază de o prefaţă scrisă de academicianul Mihai Cimpoi şi de o postfaţă semnată de scriitorul Nicolae Rusu. Nu exista un loc şi un moment mai potrivite pentru această lansare de carte decât la Putna, de ziua înveşnicirii lui Eminescu, a precizat Doina Cernica.

A urmat un microrecital din lirica eminesciană susţinut de elevii Rareş Creţan, Teodora Coroamă şi Daria Aga, secundaţi de prof. M. Aanei, care a recitat poezia „Răsai asupra mea”. Doamna Ana Pintescu, poetă populară din Gura Putnei, a încheiat şirul recitărilor cu o creaţie proprie dedicată poetului naţional.

Ovidiu Vintilă, poet şi doctor în istorie, a mulţumit recitatorilor şi a remarcat un vers în care Ana Pintescu îl consideră pe Eminescu „un brand” al nostru. Dumnealui a reamintit apoi sintagma filosofului Constantin Noica referitoare la M. Eminescu („omul deplin al culturii române”) şi a menţionat, mai ales pentru copii şi tineri, miracolul apariţiei pe plaiurile româneşti a unui poet de o asemenea anvergură universală.

În încheiere a vorbit, pe scurt, părintele-stareţ Melchisedec, apreciind manifestarea şi pe realizatorii ei. Din discursul stareţului am notat un enunţ memorabil: „Chiar şi-n vremuri de restrişte clopotele Putnei bat pentru Eminescu”. Apoi ne-a invitat pe toţi în sala tronului din Casa Domnească, pentru oficierea unei ectenii în memoria lui Mihai Eminescu. Participanţii la manifestare, inclusiv Puiu Mândru de la Tv. Putna, au fost serviţi, după tradiţie, cu colivă şi cozonac.

M. AANEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: