De astăzi, Spitalul Judeţean se redeschide pentru urgenţe

> Este vorba despre patologii medico-chirurgicale, în special urgenţe medicale şi chirurgicale

 Managerul Spitalului Judeţean Suceava, Anatolii Buzdugan, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că situaţia pacienţilor non-Covid din judeţ a impus o regândire a funcţionalităţii SJU Suceava, în condiţiile în care tendinţa este de scădere a numărului de pacienţi Covid îngrijiţi în prezent (aproape 150), care vor putea fi îngrijiţi în secţiile pavilionare potrivit planului de revenire a spitalului la funcţionalitatea dinaintea epidemiei.

„Situaţia epidemiologică la momentul actual este una favorabilă spre bucuria tuturor şi în primul rând spre bucuria noastră. Tendinţa din ultima săptămână este una clar de micşorare a numărului de pacienţi care se internează în spital. Practic, am avut aproape zilnic 30 de pacienţi cu Covid care au fost externaţi, astfel că astăzi (vineri – n.red.) avem în spital, tot ce însemnă spital nou şi sistem pavilionar, internaţi 206 pacienţi cu Covid” a spus Buzdugan.

El a menţionat că acesta este un aspect îmbucurător, dar care impune anumite modificări. Managerul a precizat că în planul de redeschidere a SJU Suceava se menţiona că, atunci când se va ajunge la 150 de pacienţi Covid care vor putea fi îngrijiţi în sistemul pavilionar, se va trece la redeschiderea activităţilor din spitalul nou, dar că situaţia o impune încă de acum.

Potrivit lui Buzdugan sunt mai multe motive care determină, la momentul de faţă, modificarea structurii operaţionale a spitalului, astfel încât să se poată începe să se acorde asistenţă medicală tuturor pacienţilor din judeţ cu alte patologii decât Covid, patologii medico-chirugicale şi în special urgenţe medicale şi chirurgicale.

„A crescut foarte mult numărul de solicitări către spitalele din judeţ, care nu mai fac faţă fluxului mare de pacienţi cu patologii non-Covid. Foarte mulţi pacienţi, de două luni, nu au mai fost urmăriţi sau nu şi-au mai luat medicaţia şi ajung la spitale în stadii destul de avansate ale bolilor şi decompensaţi” a spus Buzdugan.

El a mai arătat că au intervenit anumite situaţii la clinicile din Iaşi care primeau pacienţi din Suceava, cu patologii care nu pot fi rezolvate în judeţ, cum s-a întâmplat la Spitalul de Neurochirurgie şi la Spitalul de Ortopedie.

Buzdugan a mai declarat că aceste motive au determinat să fie luată o decizie, care nu este prematură, dar este nu întotdeauna importantă şi impusă de realitate.

„Până în data de 2 iunie spitalul intră în reorganizare funcţională importantă, pentru ca apoi să se poată acorda asistenţă medicală pentru toate specialităţile existente în spital, cu precădere pentru urgenţe medico-chirurgicale. Asta nu înseamnă că nu vom acorda asistenţă pacienţilor cu Covid. Spitalul rămâne în continuare Covid” a spus managerul SJU Suceava.

Potrivit acestuia, până în 2 iunie urma să se efectueze modificări în anumite secţii, să se transfere pacienţi şi să se facă dezinfecţie terminală în secţii.

„Aproape sigur că din 2 iunie vom putea acorda asistenţă şi pacienţilor care au nevoie atât de mult de activităţile din cadrul specialităţilor deficitare din judeţ” a declarat vineri Buzdugan.

La rândul său, directorul medical Valeriu Gavrilovici a spus că „pivotul reorganizării” ţine de necesitatea ca Terapia Intensivă să funcţioneze pe două module.

Astfel, în locaţia propriu-zisă se va amenaja ATI pentru non-Covid, iar etajul al şaptelea va fi reamenajat şi se va organiza ATI pentru pacienţii Covid şi jumătate pentru pacienţii cu afecţiuni chirurgicale cu Covid.

Tot acolo se va operaţionaliza o staţie de dializă pentru pacienţii Covid şi, astfel, se va deschide al doilea punct de dializă din spital.

Redevin funcţionale secţiile de neurochirurgie, chirurgie generală, ortopedie, urologie.

„De asemenea, foarte important, pe cele două etaje unde funcţiona Secţia de Cardiologie va exista un sector în care pacienţii cu patologii cardiace, medicină internă, diabet, nefrologie, gastro-enterologie vor putea fi spitalizaţi” a spus Gavrilovici.

El a mai anunţat că se aştepta un aviz de la medicul epidemiolog referitor la cardiologia intervenţională, deoarece, teoretic, pacienţii cu necesităţi în această privinţă vin suspecţi şi încă nu sunt validate circuitele. Potrivit lui, ar fi fost simplu dacă se ştia că un pacient este non-Covid, iar circuitul existent era folosit de la sine.

Gavrilovici a făcut un apel la suceveni să înţeleagă că SJU Suceava se redeschide pentru urgenţe.

„Îi respectăm pe toţi pacienţii care au nevoie de serviciile noastre” a spus directorul medical, care a arătat că va trebui ca pacienţii să înţeleagă că este o situaţie fără precedent.

„Niciun spital nu s-a mai confruntat cu situaţia de a fi Covid sută la sută şi a (se) redeschide, chiar curajos, înainte de a atinge parametrii pe care noi îi schiţasem ca fiind acceptabili şi fezabili. Devansăm acest termen şi nu vrem să ne confruntăm cu o situaţie neplăcută de a fi colmataţi de numărul mare de pacienţi care ni se va adresa. Contăm pe discernământul celor care vor dori să vină la spital şi că vor veni doar cei cu urgenţe” a precizat Gavrilovici. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: