Directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi:

Avem în judeţ circa 37.000 de şomeri, din care 27.000 de şomeri tehnici, ceilalţi fiind şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că numărul de şomeri din judeţ a ajuns în luna mai la circa 37.000 de persoane, reprezentând 17% din numărul total al persoanelor active. Ea a spus că numărul este cu mult mai mare faţă de anul 2010 când, din cauza crizei economice, numărul şomerilor din judeţ se ridica la 20.000 de persoane.

Adomnicăi a arătat că sunt trei categorii de şomeri, respectiv cei care erau în evidenţa AJOFM Suceava, indemnizaţi şi neindemnizaţi, şi şomerii tehnici.

„În prezent, la nivelul judeţului Suceava, vorbim despre şomeri neindemnizaţi într-un număr de aproape 7000, şomeri indemnizaţi, care sunt persoane fără un loc de muncă, le-a încetat contractul de muncă, sunt circa 4000, iar şomajul tehnic, care a fost elementul de noutate în această perioadă, se apropie pentru luna aprilie de 27.000 de şomeri” a spus Adomnicăi.

Potrivit acesteia, se poate vorbi despre 37.000 de şomeri din cele trei categorii, ceea ce, raportat la populaţia activă a judeţului, care este de circa 230.000 de persoane, rezultă o rată a şomajului de aproximativ 17% în acest moment.

Ea a adăugat că, din ceea ce ştie din istoric, în criza din 2010 stocul de şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi era de circa 20.000, în proporţii egale; dar atunci nu exista categoria celor în şomaj tehnic.

„Faptul că grosul îl formează aceşti 27.000 de şomeri tehnici consider că este un aspect pozitiv, pentru că şomajul tehnic înseamnă doar suspendarea contractului de muncă, nu încetare, nu pierderea locului de muncă” a spus directorul executiv al AJOFM Suceava.

Ea a arătat că, din discuţiile cu agenţii economici, plata şomajului tehnic din bugetul asigurărilor sociale a reprezentat o gură de oxigen în această perioadă.

„Vom vedea după data de 1 iunie câte din aceste contracte de muncă suspendate vor fi reactivate” a spus Adomnicăi, care a menţionat că sunt angajatori care nu întrevăd o reluare a activităţii şi este posibil să treacă de la suspendare la încetarea contractelor de muncă.

Ea a mai subliniat că pentru şomerii „clasici” s-a luat o decizie încă de la sfârşitul lunii aprilie şi care este valabilă până la sfârşitul acestui an şi li s-a suplimentat cu 3 luni perioada în care beneficiază de şomaj.

„Astfel, perioadele standard de 6 luni, 9 luni sau 12 luni în care se beneficiază de indemnizaţii de şomaj se prelungesc automat pentru toţi cei care sunt acum în plată şi care vor intra de acum încolo în plată, cu 3 luni” a spus directorul executiv al AJOFM Suceava, precizând că aceasta este încă o modalitate în care sunt sprijinite aceste persoane care, pe lângă indemnizaţia de şomaj, au şi statutul de asigurat.

Ea a spus că s-a depăşit vârful pandemiei şi al crizei economice.

„Lucrurile încep să se dezmorţească, lumea simte nevoia să revină la normalitatea care era înainte sau la o normalitate care va fi altfel de acum înainte, după experienţa pe care am traversat-o” a declarat Mirela Adomnicăi.

Ea a menţionat că pachetul de măsuri active propus pentru adoptare se referă la persoanele în şomaj tehnic, care au reprezentat problema cea mai mare. Pentru fiecare persoană pentru care se reactivează contractul de muncă se oferă o subvenţionare de 45% din salariul mediu brut aflat în plată, iar diferenţa o suportă angajatorul.

Totodată, pentru cei care angajează tineri şomeri cu vârsta între 16 şi 29 de ani şi şomeri cu vârsta de peste 50 de ani, statul va asigura o subvenţie de 2500 de lei pentru 12 luni de zile.

„Simt deja că se merge spre angajări” a spus Adomnicăi, adăugând că, din perspectiva repartiţiilor, a crescut numărul acestora, de circa trei săptămâni, în zona construcţiilor.

„Sunt începuturi timide şi sper să vorbim curând de numărul de angajări, de câte contracte de muncă suspendate au fost reactivate şi să scădem sub 10% în ceea ce priveşte rata şomajului” a declarat Mirela Adomnicăi.

Ea a mai declarat că recomandă persoanelor fără loc de muncă şi care nu sunt în evidenţele AJOFM Suceava să se înscrie în evidenţe, pentru că doar astfel angajatorii vor putea beneficia de facilităţi.

Adomnicăi a spus că numărul persoanelor fără un loc de muncă este mai mare de 6.700, care este numărul şomerilor neindemnizaţi din evidenţa AJOFM Suceava. Acestora le-a transmis că ar fi de preferat să fie luaţi în evidenţă, pentru că o condiţie ca angajatorul să poată beneficia de o serie de facilităţi este ca şomerii să fie în evidenţa AJOFM Suceava cu cel puţin 30 de zile înainte. „Pot beneficia de informare şi consiliere, iar angajatorul de facilităţi” a precizat Mirela Adomnicăi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: