Aut Dragnea, aut nihil

La un an de la intrarea la răcoare a voievodului de Teleorman, PSD nu-şi găseşte calea. Fenomenul acesta de partid orfan de tată a apărut după plecarea lui Ion Iliescu din fruntea sa în 2005 şi apoi a lui Adrian Năstase în 2012. După Mircea Geoană nu s-au înregistrat cine ştie ce bocete, nici după Victor Ponta, Grindeanu ori Tudose. După Viorica-Vasilica Dăncilă, împinsă pe scări, nici atâta.

Acum, însă, situaţia leadershipului celui mai mare partid românesc seamănă cu dangătul clopotului care bate numai într-o gardină, poporul pesedist jelind lipsa „tătucului“, fără de care nu are curaj să lupte cu duşmanii poporului, tot mai mulţi şi aproape de beregată.

E însă evident că de 30 de ani reformele moderne nici că se lipesc de formaţiunea social-democrată şi nici n-au cum: a fost construit ca partid unic şi aşa moare, iar politica în frac european nu i se potriveşte oricât şi-ar dori-o elita mai şcolită ori grupul europarlamentarilor. Ceea ce era previzibil: din minciună s-a născut, FSN nefiind partid de la început, ci organizaţie obştească a tuturor structurilor statului, locale şi naţionale, plus aşa-zişii revoluţionari şi foşti activişti PCR, mai puţin aceia care au stat în calea gloanţelor, cât aceia „chemaţi“ să-l păzească pe tătucul Iliescu să nu-i fure puterea Coposu, Raţiu şi Câmpeanu, care n-au mâncat salam cu soia, că trăiau pe picior mare la Paris, cică.

În timp ce oştirea pesedistă stă cu ochii în soare, liderii din fruntea partidului se cotonogesc în văzul lumii, pe principiul politicii de lift: jos, Grindeanu, sus, Tudose, jos, Tudose, sus, Viorica, jos Viorica-Vasilica, sus, Ciolacu, jos Securiciul, sus, Codrin şi gaşca peremistă… Cred că Ion Iliescu a chemat deja ambulanţa, că nu mai poate pune geoană pe geană. Şi vin alegerile…

Unde să mai găsească ei liderul providenţial, măcar un surogat de tătuc din rândul oştenilor credincioşi? Să fie acela dat afară şi apoi rechemat, fostul prim-ministru Grindeanu, cel hainit, trădătorul lui Dragnea, căruia i-a muşcat mâna în loc să i-o lingă? Pesedeii privesc la el cu un singur ochi şi acela neîncrezător. Aşa că, fuguţa înapoi la Liviu Dragnea, că altul n-au fost în stare să aibă! De, masculul Alfa e numai unul! Dragnea. Cel ce a îngropat definitiv ideea de social-democraţie românească, fiindcă de portretul coruptului suprem nu se mai lipesc veci-pururi voturile.

Şi apoi, după 27 mai 1919, toată floarea cea vestită a PSD-ului din Justiţie, inclusiv Parlament, Guvern Dăncilă, CCR, mai ales activiştii gureşi-forţoşi din televiziunile credincioase s-au făcut luntre şi punte să-şi scoată jupânul din puşcărie, ba chiar s-a forţat şi se forţează mâna UE, dar degeaba. În schimb, analiştii imparţiali observă cu stupoare că totuşi coruptul, aşa june-prim încarcerat cum e, se află în continuare la butoanele partidului, că bietul interimar Ciolacu are doar figură de interfaţă, de interpus, de aceea gaşca lui Codrin şterge podelele din Kiseleff cu „leşinatul“.

Partea şi mai întunecată a situaţiei este că în Justiţie Dragnea mai are vreo câteva dosare şi mai dure decât acela în care a fost condamnat anul trecut, iar termenele de judecată se apropie. De aici dilema: au tot aranjat ploile în Justiţie până acum, dar, după decizia CEDO referitoare la demiterea ilegală a Laurei-Codruţa Kovesi, acum ditai Procurorul European, mârşăvirea proceselor nu va mai fi posibilă ca pe autostradă. Mai ales că SIIJ e cu un picior în groapă după deciziile tuturor organismelor europene.

Dar fiindcă în exterior nu are cine deschide frontul bătăliei, atunci l-au deschis în interior. Şi când se cotonogesc social-democraţii între ei, spectacolul miroase a circ cu balamuc. Un circ de două parale pe care PSD îl practică de 30 de ani şi pe care l-a cultivat cu nonşalanţă şi pe marea scenă politică a ţării: miniştrii săi au lăsat vistieria statului pustie, dar după pierderea guvernării se strofocă să-i oblige pe actualii guvernanţi să mărească pensiile cu 40% ca să îngroape definitiv ce a mai rămas din „ţărişoara noastră“. Nu e zi să nu scornească în parlamentul controlat de ei alte şi alte cadouri financiare pentru bazinul lor electoral. Nu contează că gestionarea problemelor legate de coronavirus a secătuit bugetul naţional. Atâta minte le-a lăsat moştenire voievodul de Teleorman.

Aşa că „ori cu Dragnea, ori deloc!“

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: