Gânduri pentru eroii ţării mele

Aş vrea să cred că marele secret al continuităţii neamului nostru constă de fapt în veşnicia spiritului eroic al fiilor şi fiicelor sale, precum şi a credinţei strămoşeşti.

Cei care înţelegem aceasta, trebuie să le promovăm şi să le apărăm!

Ca să te comporţi eroic nu trebuie numaidecât să ai o armă în mână şi un duşman conturat după chipul, dar nu şi asemănarea ta…

Poţi fi considerat de semeni erou atunci când eşti îmbrăcat în haine albe şi, prin ştiinţa şi devotamentul tău închinate sucevenilor, le salvezi viaţa, le-o prelungeşti sau ameliorezi.

Te recunosc a fi mai mult decât un erou pentru că, prin rugăciuni, în care-i antrenezi şi pe semenii tăi, faci totul, părinte, pastore sau predicatorule, ca să-L îmbunezi pe Dumnezeu să aibă mila de noi, păcătoşii, atunci când ne este greu.

Poţi fi erou pentru poporul din care faci parte şi pentru omenire, în general, când cu mintea ta ascuţită de elev, student, profesor sau cercetător găseşti soluţii ingenioase pentru mai binele semenilor tăi.

Nu eşti altceva decât un erou pentru mine, fiu sau fiică a acestei ţări, dacă braţele tale trudesc pentru pâinea noastră cea de toate zilele, dacă ne-o aduci acasă sau o cumpărăm de la tine.

Ai devenit de mult eroul meu, neobositule muncitor, pentru că ai ştiut să topeşti şi să transformi fierul în lucruri utile nouă.

Eşti în fiecare zi eroul meu ziaristule, pentru că îmi educi conştiinţa în spirit românesc şi nu-ţi propui să mi-o transformi în ceea ce nu este trebuincios neamului meu.

Eşti eroul meu pentru că mă faci să râd, să plâng şi să mă visez şi eu la rândul meu un erou, când te privesc, ascult sau îţi vizionez filmul, teatrul sau spectacolul realizat de tine, dragă actorule, regizorule, scenaristule şi rapsodule.

Scrie şi poveşti eroice despre acest neam frumos, hiperbolizează dacă este nevoie tot ce ar putea face să ne simţim bine ca români şi vei fi şi tu eroul meu, dragă scriitorule!

Privesc la tine ca la un erou pentru că ţie, muncitorule la salubritate, nu-ţi este frică de ceea ce semenii tăi aruncă, iar tu le aduni şi laşi oraşele şi satele noastre mereu curate.

Nu trebuie să mori în luptă pentru a deveni eroul meu, militarule, poliţistule, pompierule sau jandarmule. Eşti pentru mine erou pentru că-ţi cunosc devotamentul închinat acestei ţări, pentru că te pregăteşti necontenit să înfrunţi răul, greul, furtuna şi, după cum a-i demonstrat-o, chiar şi molimile.

Te respect ca pe un erou pentru că tu, românule nevăzut şi necunoscut celor mai mulţi dintre noi, faci totul renunţând la multe plăceri ale vieţii, pentru a-i face cunoscuţi pe cei ce nu doresc binele acestei ţări.

Te respect, cetăţene român, pentru ca în venele tale curge sânge de erou, ştii, poţi şi vrei să te comporţi eroic pentru neamul tău!

Nu-i aşa că nu v-aţi supărat pe mine că v-am la urmă, eroi ai patriei mele din toate timpurile?

Am făcut-o în mod conştient, pentru a vă face martori la faptele măreţe ale urmaşilor voştri, prin care continuă să curgă sânge românesc, ca al vostru.

De ziua voastră, când la Parcela Eroilor din Cimitirul Bisericii „Sfânta Treime” şi la Complexul monumental închinat eroilor din Primul Război Mondial, ambele din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, v-am dezmierdat căpătâiul cu flori şi v-am iluminat calea spre înaltul Cerurilor cu candele, l-am rugat pe bunul Dumnezeu să vă răsplătească dragostea de neam inegalabilă şi sacrificiul făcut în numele acestei mari virtuţi!

Colonel (rz.) CONSTANTIN I. CRĂCIUN, secretar executiv al Filialei Judeţene Suceava „Plăieşii”/ Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: