La Centrul de Recuperare Zvoriştea, 13 beneficiari fără simptome au fost testaţi pozitiv la Covid-19

> Doi angajaţi, un muncitor şi o infirmieră, testaţi pozitiv iniţial, au teste negative > DGASPC Suceava a anunţat că adoptă măsuri de limitare a răspândirii bolii

DGASPC Suceava a adoptat noi măsuri pentru coordonarea acţiunilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus în centrele de asistenţă socială din Sasca Mică, Costâna şi Zvoriştea.

Astfel, începând din 4 mai, Sonia Cuseac, psiholog cu expertiză îndelungată în lucrul cu persoane cu dizabilităţi, în cadrul Complexului Terapeutic „Blijdorp – O Nouă Viaţă”, s-a oferit voluntar şi a fost delegată, prin dispoziţia directorului, să preia tura de coordonator pentru 14 zile la CRRN Sasca Mică, în locul directorului executiv adjunct, Margareta Isăilă, pentru a fi solidară şi de ajutor colegilor care se confruntă cu pandemia în cadrul centrului.

Începând cu data 8 mai, Laura Bocăneţ, asistent medical principal cu studii superioare, în cadrul Centrului de Abilitare şi Reabilitare Mitocu Dragomirnei, cu experienţă de peste 20 în tratamentul persoanelor cu dizabilităţi, va fi delegată, prin dispoziţia directorului, pentru a prelua tura de coordonator pentru 14 zile la CRRN Costâna, în locul lui Florin Tărnăuceanu, şef de serviciu în cadrul DGASPC Suceava, dorind să fie alături de colegii care se confruntă cu această situaţie dificilă.

DGASPC Suceava arată că, în data de 24 aprilie, DSP Suceava a testat toţi angajaţii centrelor de la Pojorâta, Siret, Zvoriştea şi ai Centrului „Blijdorp – O Nouă Viaţă” Suceava.

Angajaţii din toate aceste centre au fost testaţi negativ la Covid-19, cu excepţia unui muncitor necalificat de la CCRN Zvoriştea şi a şase teste neconcludente, din cei 38 de angajaţi testaţi de la acest centru. Din cadrul celor şase teste neconcludente din rândul angajaţilor, a mai ieşit un test pozitiv la o infirmieră care se afla în cadrul centrului.

Astfel, la solicitarea conducerii DGASPC Suceava, în data 30.04.2020, au fost testaţi cei 68 de beneficiari din cadrul CRRN Zvoriştea. Din cei 68 de beneficiari testaţi pentru Covid-19, 55 au avut rezultat negativ, iar 13 au fost găsiţi pozitiv.

Ni s-a precizat că toţi cei 13 beneficiari erau asimptomatici.

În acest sens, şeful de centru, împreună cu medicul şi asistenţii medicali, a efectuat triajul epidemiologic al beneficiarilor. Astfel, cei 13 beneficiari testaţi pozitiv au fost repartizaţi în dormitoare separate, complet izolaţi faţă de beneficiarii testaţi negativ, accesul făcându-se separat. Ca şi în cazul celorlalte două centre, s-a solicitat prin adresă scrisă către DSP Suceava să fie comunicate măsurile care se impun a fi întreprinse.

DCASPC Suceava arată că încă de la primul rezultat, la CRRN Zvoriștea, pe lângă măsurile dispuse pentru respectarea Ordonanţei Militare nr. 8/9.04.2020, au rămas în vigoare regulile şi dispoziţiile emise anterior, îndeosebi cele referitoare la respectarea măsurilor de igienă şi dezinfecţie, precum şi cu privire la asigurarea stocurilor de medicamente, soluţii şi materiale de protecţie. De asemenea, s-a impus cu prioritate instruirea personalului medical şi folosirea echipamentului necesar pentru protecţie anti-Covid-19.

Cei doi salariaţi testaţi iniţial pozitiv au fost externaţi din spital, având deja un test negativ şi recomandarea de carantinare la domiciliu.

Pentru a veni în sprijinul personalului care lucrează în ture de izolare la centru şi izolare la domiciliu, de câte 14 zile, psihologii din cadrul serviciilor Direcţiei oferă suport emoţional şi consiliere psihologică la cererea acestuia. Consilierea beneficiarilor este asigurată de psihologi din cadrul fiecărui centru. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI