PSD Suceava 2020

Deşeuri luate de vânt de pe depozitul ecologic Moara au ajuns pe terenurile localnicilor din apropiere

Numeroase deşeuri au fost luate ieri de vântul puternic de pe groapa de deşeuri ecologică de la Moara şi au ajuns în gospodăriile din preajmă.

O situaţie similară a fost înregistrată şi la sfârşitul lunii ianuarie, dar autorităţile judeţene au spus că situaţia s-a remediat.

Astfel, în şedinţa Consiliului Judeţean Suceava din 28 ianuarie, vicepreşedintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc a făcut cunoscut că s-a remediat situaţia şi că s-au luat şi măsuri.

„S-a supraînălţat gardul spre suprafeţele private cu peste 3 m, aproape 4 m, deci posibilitatea ca acele pungi să treacă gardul s-a înlăturat aproape total, iar în plus se va face şi acel tunel în care se vor descărca deşeurile în momentele când avem coduri galbene de vânt urmând ca, după aceea, operatorul să preia deşeurile respective, să le ducă pe depozit” a spus atunci Seredenciuc.

El a arătat că nici CJ Suceava şi nici operatorul nu au făcut ceva împotriva legii.

„Acel procent de deşeuri din fracţia uscată, cum o numim noi, care se depozitează pe depozit la fracţia umedă, este reprezentat exact de acele deşeuri care au plecat. Este vorba de acele pungi în care se pune gunoiul menajer, întâi într-o pungă, iar punga respectivă ajunge la depozit şi este depozitat odată cu fracţia umedă, plus cârpe, haine, papuci, pampers care vin cu sutele în fiecare zi, care nu sunt reciclabile, nu le preia nimeni. Legea spune aşa: în staţia de sortare se sortează şi rămân numai deşeurile reciclabile, celelalte, nereciclabile, chiar dacă fac parte din fracţia uscată, ajung tot pe depozitul de gunoi unde este fracţia umedă” a spus atunci Viorel Seredenciuc.

Vicepreşedintele CJ a precizat că deşeurile care au ajuns în afara gardului nu au fost deşeuri de pe depozit, ci au fost cele care se descărcau.

„Vântul era atât de puternic încât lua deşeurile în momentul descărcării. Ideal ar fi fost să se oprească descărcarea în momentul respectiv şi să se continue a doua zi, dar era coadă de camioane deja la poartă, era imposibil de făcut pentru că altfel s-ar fi blocat tot judeţul pe colectarea deşeurilor, pentru că nu vin camioanele o singură dată, ci ele fac curse şi colectează deşeurile din localităţile respective, de 4-5-6 ori pe zi, de cât era nevoie, şi atunci se bloca tot judeţul pe colectarea deşeurilor” a arătat Seredenciuc.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Gheorghe Flutur a atras atenţia, atunci, că nu gardul înălţat rezolvă problema.

„Eu nu trebuie să am sursa ca să bată vântul să o ducă. La prima vedere, clar, vom înăspri, am cerut operatorului primirea maşinilor care să fie sortate corespunzător pentru că altfel ne batem joc şi ele vin din teritoriu. Aici apelul nostru este către primării şi către operatori să fie mai exigenţi şi, evident, o instruire şi o informare mai corectă şi mai agresivă a populaţiei pentru chestiunea asta” a spus Flutur.

El a mai arătat că în situaţiile de vânt cu cod galben, portocaliu, trebuie găsite soluţii.

„Au găsit operatorii o soluţie, un tunel provizoriu, care să fie acoperit cu boltă, să introduci maşinile acolo când descarci şi după aceea să manevrezi, pentru că ştiţi bine că seara se acoperă sistem sandvici cu un strat de pământ. Dacă le lăsăm în bătaia vântului, normal să plece şi nu cred că soluţia este să pun eu gard de 3 metri, ci să n-am de ce, şi în al doilea rând să evităm perioada de furtuni sau inclusiv notificarea celor care vin. Dacă e vânt foarte mare, poate că numărul de maşini care vin trebuie să fie limitat şi dirijat într-un anumit fel. Discuţiile astea au fost cu operatorul şi nu e numai la Suceava, din păcate, treaba asta, dar mie personal nu mi-a picat absolut deloc bine treaba asta, am cerut viteză de reacţie rapidă şi să găsim soluţiile şi vom monitoriza foarte aspru ceea ce se întâmplă” a explicat Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: