La Spitalul Judeţean Suceava

Testare gratuită pentru hepatita C şi tratament gratuit fără interferon pentru persoanele depistate pozitiv

Şefii secţiilor Boli Infecţioase, dr. Monica Terteliu, respectiv Gastroenterologie, dr. Dorin Achiţei, împreună cu directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, Mircea Alexandru Macovei, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că unitatea spitalicească suceveană a intrat în programul naţional de testare şi tratament a hepatitei C fără interferon.

Directorul medical al SJU Suceava, dr. Mircea Macovei, a explicat că unitatea spitalicească suceveană a fost cooptată într-un program naţional de testare gratuită, iar persoanele care vor fi depistate pozitiv vor fi înscrise în programul de tratament fără interferon.

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase, dr. Monica Terteliu, a explicat că hepatita C este asimptomatică, nu provoacă simptome evidente sau supărătoare, însă afectează cu timpul funcţiile ficatului şi degenerează în ciroze hepatice, cancer de ficat, insuficienţă hepatică şi poate duce la deces. Ea a arătat că boala se manifestă prin oboseală, dureri musculare, iritabilitate, greaţă sau icter uşor.

Hepatita C este o boală care se transmite de la o persoana la alta prin contaminarea cu sânge, infectat, fiind mai expuse riscului personalul medical, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care şi-au făcut tatuaje, piercinguri sau tratamente cosmetice cu instrumentar nesterilizat.

Dr. Monica Terteliu a anunţat că toate persoanele interesate, în special cele cu vârste de peste 40 de ani, sunt aşteptate la ambulatoriul Secţiei de Boli Infecţioase al SJU Suceava pentru testarea gratuită pentru hepatita C, de luni până vineri, între orele 8 – 15.

Testul gratuit este uşor de efectuat, fiind necesară o picătura de sânge capilar, obţinută prin înţeparea pulpei degetului. Picătura de sânge va fi plasată pe kitul de testare, iar în circa 5 minute poate fi citit rezultatul testului: o bandă – rezultat negativ, două benzi – rezultat pozitiv.

Acurateţea testului este de circa 90%. Persoanele depistate pozitiv vor fi apoi retestate prin metode de laborator, iar, după confirmare, pacientul va fi îndrumat spre tratament fără interferon.

Dr. Dorin Achiţei, şeful Secţiei de Gastroenterologie, a precizat că tratamentul fără interferon are rezultate foarte bune, vindecare 99%, şi că a avut efect inclusiv în cazul pacienţilor cu boala foarte avansată şi chiar la pacienţi cu vârste de peste 80 de ani.

El a subliniat că tratamentul este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, iar firmele de medicamente îşi primesc banii dacă tratamentul duce la vindecarea pacientului.

Tratamentul fără interferon durează între 8 şi 12 săptămâni.

Dr. Achiţei a mai spus că nu se ştie numărul de persoane ce au hepatita C, dar că se estimează o prevalenţă de 3% din populaţie.

El a menţionat că obiectivul OMS este ca boala să fie eradicată până în 2030. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: