„Gulliver”, grădiniţa mereu deschisă spre comunitate şi experienţe noi

Grădiniţele sucevene au porţile mereu deschise spre oameni şi curiozităţii unor cadre didactice din ţară sau străinătate, care participă frecvent la aşa-numitele schimburi de experienţă.

Cu câteva zile în urmă, una dintre cele mai mari grădiniţe din municipiul Suceava, „Gulliver”, a primit vizita unuia dintre managerii Sudbury Primary School din Londra, Raluca Uţa, româncă din Prahova ce şi-au luat destinul de la capăt în Anglia. Ea a fost însoţită de directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, prof. Maria Pavelescu, şi de cadre didactice membre ale Asociaţiei Educatorilor Suceveni (AESv).

În corpul central al acestei grădiniţe, directoarea Maria Matei şi-a primit oaspeţii în biroul său, oferindu-le primele informaţii, înainte de a-i invita să viziteze grupele de copii. „Grădiniţa are 18 grupe de preşcolari – zece în clădirea principală, iar opt grupe în structura «ABC» –, fiind frecventată de 660 de copii. Avem 70 de angajaţi, dintre care 36 sunt cadre didactice. În fiecare an, noi alocăm foarte mulţi bani pentru formarea cadrelor didactice şi nicio colegă nu plăteşte vreun curs” a precizat directoarea Maria Matei, care conduce grădiniţa de 12 ani.

La grupe, în săli spaţioase, copiii de la „Gulliver” erau prinşi în febra activităţilor desfăşurate pe ateliere de creaţie – pictură, sculptură, muzică, modelaj cu nisip kinetic, experiment de purificare a apei etc.

La mansarda grădiniţei, sala de festivităţi găzduieşte pe simeze sute de desene realizate de copii în cadrul fazei zonale a competiţiei „Penelul fermecat”, ajunsă la a XV-a ediţie, al cărei vernisaj a fost amânat din cauza epidemiei de gripă care a reţinut acasă mulţi copii.

La „ABC”, copiii lucrau împreună cu părinţi sau bunici, pe diverse ateliere – bucătărie, pictură, modelaj, confecţionat păpuşi. O parte din ei, inclusiv cei de la grupa pitică, purtau costume populare, puse mai bine în evidenţă la hora în care s-au prins împreună cu educatoarele lor. „Avem ateliere de creaţie axate pe materiale eco, pictat pe lemn sau sticlă, ţesut cu fir de lână. La noi, legătura cu părinţii este foarte strânsă, mereu colaborăm cu ei. Este un schimb de experienţă bine-venit, am dorit să împărtăşim din experienţa şi tradiţiile noastre” a precizat Aspazia Popescu, profesor pentru învăţământul preşcolar la Grădiniţa „ABC”.

Raluca Uţa a lucrat ca psihopedagog în învăţământul special, la două şcoli ajutătoare din Breaza, judeţul Prahova, apoi timp de peste 8 ani a fost profesor de sprijin în Anglia, iar în prezent este manager resurse umane şi economic la Sudbury Primary School din Londra.

Ea s-a arătat impresionată de cele văzute la „Gulliver”: „Dacă e să facem o comparaţie între cele două sisteme de învăţământ, Grădiniţa «Gulliver» mi s-a părut, într-adevăr, foarte bine organizată, foarte curată. Am rămas profund impresionată de tot ce am văzut, deşi aici e un alt mod de lucru, faţă de şcoala din Londra. Mi s-a părut că activităţile copiilor erau foarte mult coordonate de către profesori, ceea ce le estompează puţin din creativitate. Şcoala noastră se bazează foarte mult pe a lăsa copilul să-şi aleagă activitatea şi modul în care o face, fără a-i impune o anume activitate, la o anumită oră. La anii mici, există libera circulaţie şi alegere a activităţii; copilul poate să meargă să se joace afară sau să rămână la activitatea de la clasă”.

Preşcolarii de la „Gulliver” şi „ABC” întâmpină primăvara 2020 cu a V-a ediţie a campaniei „Un gând bun de mărţişor”, la care anul trecut au participat mai multe grădiniţe din judeţele Suceava şi Botoşani. Ei vor coborî în stradă şi vor oferi trecătorilor mărţişoare ce vor avea „soarele” ca model unic şi un mesaj simbolic. Din experienţa anterioară, s-a constatat că gestul lor a fost primit cum se cuvine, trecătorii fiind foarte încântaţi, ne-a spus Cristina Dascaliuc, profesor coordonator la Grădiniţa „ABC”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: